Hradec Králové nezvolil primátora ani napočtvrté

Hradec Králové - Hradec Králové nemá dva měsíce po komunálních volbách stále primátora. Královéhradečtí zastupitelé ho napočtvrté nezvolili ani dnes. Jediný kandidát, lékař a lídr HDK Zdeněk Fink, nezískal v tajné volbě dostatek hlasů. Zastupitelé se pak shodli na dalším přerušení ustavujícího zasedání zastupitelstva, pokračovat bude 28. prosince. Město dosud řídí náměstek primátora Vlastimil Ondráček z ČSSD, který byl zvolený do funkce tajnou volbou 22. listopadu, a původní rada města. Stále se totiž nepodařilo utvořit koalici, která by měla na radnici většinu.

Fink získal v prvním kole voleb 16 platných hlasů, ke zvolení mu tak tři hlasy chyběly. „Je to svým způsobem prohra, ne moje, ale naší koalice,“ řekl Fink ČT. Jan Michálek (ODS) po neúspěšné volbě navrhl přerušení ustavujícího jednání zastupitelstva do 28. prosince. Návrh provázely z balkonu pro veřejnost výkřiky „hanba“ a „ostuda“. Zastupitelé ho ale 20 hlasy schválili. „Taškařice v Hradci Králové pokračuje,“ dodal zastupitel za ODS Martin Soukup.

Politici dnes zároveň řekli, že budou dále jednat o vytvoření většinové koalice. „Jednání o koalici samozřejmě zahájíme, cítíme odpovědnost, kterou máme. My jsme ta jednání zahájili hned po volbách, ale nemůžeme za to, že se separovaly čtyři subjekty,“ řekla lídryně kandidátky ČSSD Hana Orgoníková. ČSSD by podle ní kromě TOP 09 a Změny pro Hradec ráda spolupracovala i s ODS. Kandidát na primátora Fink ale uvedl, že středopravá koalice se bude nadále snažit získat většinu hlasů: „Říkal jsem, že přijde doba, kdy se TOP 09 do naší koalice vrátí, a ta doba podle mě do 28. prosince nastane.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V Hradci Králové do pondělního večera vyjednávali zástupci ČSSD, ODS, HDK, VPM a Doma v Hradci o vytvoření široké koalice, která by měla v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu podporu 25 zastupitelů. ČSSD ale jednání večer opustila. Zdůvodnila to tím, že koalice nepřináší změnu ve vedení města, kterou voličům slibovala. Soupeřům zase vadí, že poslankyně Hana Orgoníková (ČSSD) nezkusila kandidovat na primátorku, jak prý slíbila. „Očekávám, že na příštím zasedání zastupitelstva budu nominována svým klubem a zúčastním se volby na primátorku,“ řekla dnes ČT.

Přetahovaná o hlasy TOP 09

Ve městě se na vytvoření středopravé koalice po volbách dohodli zástupci ODS, HDK, VPM, Doma v Hradci a TOP 09. Koalice měla 21 hlasů. TOP 09 ale jednání se svými čtyřmi mandáty opustila. Následně vznikla takzvaná Koalice dobré vůle, kterou vytvořila vítězná ČSSD, TOP 09 a Změna pro Hradec, kteří měli 15 mandátů. Podporu jejich programu vyhlásili i komunisté, kteří mají v zastupitelstvu pět hlasů.

Před čtyřmi roky volby v Hradci Králové jasně vyhrála ODS se ziskem nadpolovičních 19 mandátů. Na pravicové koalici s celkem 25 hlasy se pak ODS dohodla s Volbou pro město a HDK.