Obec se stará o kuriozní zvěřinec

Plzeň - Obec Česká Kubice na Domažlicku řeší kuriózní problém. Jeden tamní podnikatel je už pár měsíců ve vazbě a v jeho luxusní rezidenci po něm zůstal poměrně početný zvěřinec, nejen třeba kůň, ale taky klokan. O nezaopatřená zvířata se teď musí ze zákona postarat obec. Ta na to ale nemá vhodné prostory ani lidi, a tak bude muset platit desítky tisíc za péči chovatelům.

Zámeček Milada je od léta opuštěný. Majitel tu provozoval penzion a podle sousedů taky noční klub. Chloubou zámeckého pána a potěšením pro zákazníky byli domácí mazlíčci. O čtyři výstavní papoušky se teď stará podnikatelův otec. Jenže zvěřinec byl mnohem početnější: kůň a tři poníci, čtyři kamerunské kozy, dva buldoci, dva vlčáci a jeden klokan. „Majitelův otec je starší člověk, který by péči o zvířata nezvládnul,“ říká starosta České Kubice Vladimír Koranda. „Syn je nyní ve vazbě, vše se řeší přes advokáty a to je velmi složité,“ dodává podnikatelův otec Jan Soušek.

Veškerá starost tak padla na bedra obecního úřadu. Jeho zaměstnanci se o zvířata starali měsíc. Poté je svěřili odborníkům. „Ten jeden měsíc nás stál kolem třiceti šesti tisíc korun,“ vypočítává Vladimír Koranda. „Obci se snažíme vyjít vstříc, ale ta zvířata něco spotřebují,“ přiznává Karel Bobál ze Záchranné stanice živočichů v Tachově.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Starosta se prostřednictvím právního zástupce snaží s podnikatelem domluvit, aby zvířata prodal, nebo je přenechal chovatelům, kteří teď o ně pečují.