V Pardubicích už vyčerpali rozpočet na údržbu komunikací

Pardubice – Problémy spojené se sněhovou kalamitou, se kterou se potýkají evropské státy, zasáhla i finance radnic českých měst. Na zimní údržbu už letos Pardubice vyčerpaly svůj rozpočet. Radnice proto vyzvala obyvatele, aby s úklidem sněhu pomohli. Od ledna budou navíc v ulicích města uklízet například i nezaměstnaní nebo vězni.

Přes 900 tun soli a 135 tun písku už spotřebovaly Služby města Pardubic. Uklidily více než 7 tisíc kilometrů chodníků. Padnul tak letošní rozpočet na odklízení sněhu. „Zimní údržba ve druhé polovině tohoto roku stála něco kolem 6 milionů korun,“ řekla ČT Lea Tomková, ředitelka firmy Služby města Pardubic.

Radnice už letos nechce rozpočet na zimní údržbu navyšovat, musela by totiž peníze získat z jiných zdrojů. Vyzvala proto obyvatele města, aby s úklidem sněhu pomohli. Pracovat budou i nezaměstnaní a také vězni. „S pardubickou radnicí budeme jednat během nadcházejícího roku, přičemž počet odsouzených přidělených k této práci je stále předmětem jednání,“ informoval mluvčí pardubické věznice Tomáš Kubín.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Podle slov radního Martina Bílka (SPP) je v rozpočtu na celý rok 2011 na údržbu a čištění komunikací 26 milionů. Další peníze na zimní údržbu radnice poskytne v lednu. Radnice ale bude stejný problém jako nyní řešit zřejmě i v příštím roce. Většinu peněz z rozpočtu na údržbu totiž vyčerpá už na jeho začátku.