Ostravský Horizont bude pomáhat sociálně vyloučeným

Ostrava - Od nového roku bude v Ostravě-Kunčičkách pracovat nová poradna pro sociálně vyloučené občany. Horizont chce lidem pomáhat v sociálních otázkách a maminkám s dětmi v trávení volného času. Navázat chce na úspěšné aktivity ve Vesničce soužití v Ostravě-Muglinově. Středisko bude provozovat ostravsko-opavská Diecézní charita.

Dům na Škrobálkově ulici v Ostravě-Kunčičkách vypadá na první pohled jako všechny jiné. V jednom z bytů v přízemí se tento týden ale slavnostně otevřelo nové sociálně-aktivační centrum určené zejména romským občanům. „Dáváme se do řeči, rozdáváme letáky a nabízíme naše služby,“ popisuje činnost sociálních pracovníků vedoucí Vesničky soužití Miroslav Hodeček. Poradenství ve středisku Horizont by chtěli zaměřit zejména na prevenci ztráty bydlení. „Těm lidem, kteří v těch bytech bydlí a jsou ohroženi ztrátou bydlení, vychovávají děti, tak chceme pomoci, aby děti nepřišly o prostředí, ve kterém žijí,“ vysvětluje Miroslav Hodeček.

„Tady bydlí spousta nepřizpůsobivých občanů a samozřejmě takovou aktivitu vítáme a úzce spolupracujeme,“ tvrdí vedoucí oblasti Městské policie Ostrava Pavel Schmitt. V Kunčičkách je velké procento nezaměstnaných a předlužených. Přesto zde dosud nepůsobila žádná organizace, kterou tato lokalita nutně potřebuje. Horizont proto podporuje nejen finančně i město. „V loňském roce nám i v komunitním plánu jasně vyplynulo, že je třeba v této lokalitě napnout síly a začít tam s nějakými aktivitami a službami,“ potvrdila sociální pracovnice a koordinátorka pro romskou menšinu Magistrátu města Ostrava Lýdia Poláčková.

Diecézní charita, která Horizont provozuje, se v Kunčičkách zabydluje už teď. Důvěru dětí a jejich rodičů získává svými aktivitami ve Školním klubu místní školy. „V tom zařízení pracují dva zaměstnanci, kteří se těm dětem každé odpoledne věnují. Máme už i nějaké pravidelné kroužky jako je divadelní kroužek nebo taekwondo. Zájem je na začátku vždycky veliký, pak se to ustálí,“ říká Hodeček. V Horizontu budou občanům radit od 1. ledna. Otevřeno budou mít tři dny v týdnu.