Nový ředitel rozpoutal v ostravské nemocnici personální zemětřesení

Ostrava – V Městské nemocnici Ostrava nastalo po nástupu nového ředitele doslova personální zemětřesení. Tomáš Nykel odvolal na začátku července všechny náměstky, zrušil funkci tajemníka a další propouštění úředníků chystá v nejbližších dnech. Vše zdůvodňuje tím, že i když je nemocnice v dobré ekonomické kondici, musí začít výrazně šetřit. V nejbližší době navíc přijdou do nemocnice auditoři. Nový ředitel si chce hospodaření nemocnice prověřit týmem nezávislých odborníků.

Nykel odvolal všechny náměstky hned v den svého nástupu do funkce. Jde podle něj o naprosto legitimní krok ředitele, který má právo obklopit se lidmi, které zná. „Není v tom naprosto nic osobního,“ řekl ČT. K 1. srpnu tak dostal výpověď i Jaroslav Dusílek, který dohlížel od loňského listopadu na ekonomiku nemocnice. Na jeho místo přijde bývalý ekonom nemocnice v Novém Jičíně: „Vycházím z toho, že jsem profesionální manažer a buď je zájem o moji práci, nebo není.“

Zpět do funkce se po několika měsících naopak vrací primář chirurgie Tomáš Mrázek, vrchní sestra z interny bude nově náměstkyní pro ošetřovatelství. Pozici tajemníka ředitele Nykel zrušil, zanikne i funkce personálního náměstka. „Úseky budou začleněny pod jiné náměstky,“ dodal.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

V příštím týdnu by měli dostat výpověď ještě další nemocniční úředníci. „Přesný počet bych v tuto chvíli neuváděl, provádíme svůj vlastní personální audit a počítáme, že to bude do 20 lidí,“ oznámil ředitel.