Jihlavská nemocnice vybírá staré lékárničky pro pomoc v Afghánistánu

Jihlava – Staré autolékárničky, které od nového roku v České republice již nebudou platné, mohou posloužit na humanitární účely v rozvojových zemích. Jihlavská policie jich chce využít v rámci iniciativy hnutí Stonožka. Vybírá tak lékárničky, které posléze zašle do Afghánistánu. Nadace Adra přišla s podobnou iniciativou v Pardubicích. Cílovou zemí tamní hmotné sbírky bude Keňa.

Jen za první den jihlavská nemocnice zaevidovala čtyři autolékárničky. Vyřazená obinadla, gázy, desinfekční prostředky nebo například staré nůžky jsou podle organizátorů doslova pokladem pro chudé lidi. „Konkrétně tato sbírka by měla dorazit do Afghánistánu, kde bude rozdělena mezi civilní obyvatelstvo. Tam je tak obrovská bída, že jsou vděční úplně za cokoliv,“ řekla organizátorka sbírky Bohdana Johnová.

Sběr vyřazených autolékárniček je teprve na začátku, v lednu by se však do něj měly zapojit také školy a další instituce po celé republice. Obsah lékárniček hnutí Stonožka ve spolupráci s armádou dopraví konkrétně do afghánského Lógaru.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Vybírání lékarniček až do konce ledna

Se stejnou iniciativou přišla také Humanitární organizace Adra v Pardubicích, kde vybírají obvazový materiál a chirurgické rukavice pro nemocnici v keňském městě Itibo. Stejně jako v Jihlavě budou i Pardubice vybírat nepotřebné lékárničky až do konce ledna.

Autolékárničky v Česku je nutné podle nového zákona od nového roku vyměnit nebo doplnit - rouškami na ústa, termickou podložkou, nůžkami s novým tvarem a informačním letákem.