TOP 09 zrušila novojičínskou buňku

Nový Jičín - TOP 09 v Novém Jičíně skončila. Její dva členové totiž hlasovali pro levicovou koalici na radnici. Podle šéfa krajského vedení TOP 09 Pavola Lukši je to neomluvitelné. Samotní členové říkají, že jinak jednat nemohli. Případ zrušení stranické organizace ale není ojedinělý. Podobnou situaci řešili před rokem v Mostě, tam rozpustila svou stranickou buňku ODS.

Jepičí život měla strana TOP 09 v Novém Jičíně. Po roce a půl ji krajské vedení TOP 09 rozpustilo. A to všechno kvůli dvěma zakládajícím členům, kteří zvedli ruku pro koalici ČSSD, komunistů a Sdružení nezávislých kandidátů – Evropských demokratů. „Vzhledem k tomu, že TOP 09 úporně trvala na tom, aby pan Týle a pan Šturm zůstali ve vedení radnice, tak se celý ten vyjednávací proces zablokoval. Až jako poslední možnost jsme oslovili sociální demokraty, jak by v jejich aranžmá vypadalo řízení radnice,“ říká bývalý člen novojičínské TOP 09 Miroslav Kobsa.

„TOP 09 je pravicověkonzervativní strana, takže tam je spolupráce s KSČM i na úrovni komunální nepřijatelná,“ vyjádřil stanovisko strany krajský lídr TOP 09 Pavol Lukša. Podle politologa Pavla Šaradína krajské vedení TOP 09 chybu nedělá. Pokud se strana profiluje jako pravicová, pak centrální závazek nespojovat se s levicí, je závazný pro všechny její členy. „Pokud chce stavět na principiální politice, tak jí vlastně nic jiného nezbývá,“ řekl. Do několika měsíců krajské vedení TOP 09 organizaci v Novém Jičíně obnoví, bude ale stát na jiných základech.

„Postavíme to na jiných lidech, než na těch, kteří tu místní organizaci v Novém Jičíně vytvářeli,“ potvrdil Pavol Lukša. „Naprosto chápu, že se TOP 09 deklaruje a deklarovala jako konzervativní strana, takže otevřené spojenectví s vysloveně levicovými stranami je v tomto směru nemožné,“ souhlasí bývalý člen novojičínské TOP 09 Miroslav Kobsa.

  • Nový Jičín autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2195/219449.jpg
  • Pavol Lukša autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1267/126643.jpg