Moravskoslezský kraj má nejméně obětí nehod za 20 let

Frýdek-Místek - Počet mrtvých na českých silnicích klesá. Od ledna do konce listopadu přišlo o život při dopravních nehodách 711 lidí. V Moravskoslezském kraji jich bylo 67. To je sice nejméně za posledních dvacet let, policisté s čísly přesto příliš spokojení nejsou. Trápí je vysoký počet chodců, kteří umírají pod koly aut. Celkový počet nehod zůstal přibližně stejný.

Nebylo to špatné, mohlo to být lepší. Tak hodnotí dopravní policisté dosavadní letošní statistiky. Například v Moravskoslezském kraji oproti loňsku klesl počet mrtvých na silnicích o 14 a o 26 lidí méně utrpělo těžká zranění. Začátek roku přitom vypadal mnohem slibněji, v posledních měsících se ale počty tragických nehod opět zvyšují. „Pokles dopravních nehod je zapříčiněn novými bezpečnostními prvky přímo ve vozidlech, dále zintenzivněním dohledu Policie České republiky na pozemních komunikacích – zejména v místech častých tragických nehod,“ říká vedoucí Dopravního inspektorátu Frýdek-Místek Jan Kasperčík.

Policisty stále znepokojují vysoké počty nehod s chodci. Jen v Moravskoslezském kraji se jich dosud stalo 408, nejčastěji v noci. „Ideální by bylo, kdyby každý chodec za snížené viditelnosti měl na oděvu aspoň kousek reflexního materiálu,“ říká Jan Kasperčík. „Hodně by prospělo, kdyby se chodci nespoléhali na přednost na přechodech, vždycky je nutné se rozhlédnout, i na přechodu, kde vám přímo svítí zelená,“ radí mluvčí Policie ČR Frýdek-Místek Ivan Žurovec.

Klesl také počet nehod, které zavinili opilí řidiči, a snížil se i počet mrtvých při těchto kolizích. Policisté to přisuzují zavedení povinného testování řidičů na alkohol při silničních kontrolách. „Toto opatření i následná mediální kampaň určitě zapřičinila, že mnohem méně řidičů usedá za volant opilých,“ potvrdil Ivan Žurovec. Policisté budou stále častěji kontrolovat řidiče i na to, jestli nemají v krvi drogy. Už prošli školením, aby takové šoféry podle jejich neobvyklého chování poznali.

  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2199/219811.jpg
  • Nehoda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2199/219812.jpg