Člen ostrahy odcizil obrazy z pojišťovny Kooperativa

Pardubice - Pardubická policie stále pátrá po sedmi vzácných obrazech z pojišťovny Kooperativa. Jeden ze členů ostrahy jich z budovy pobočky ukradl celkem čtrnáct a prostřednictvím překupníků je prodával na trhu. Škoda se odhaduje na sedm set padesát tisíc korun. Zloději teď hrozí až osm let vězení.

Jednačtyřicetiletý člen ostrahy z budovy pojišťovny postupně odnášel díla malířů Panušky, Bubeníčka, Kavána a Blažíčka. Na krádež přišli zaměstnanci pobočky náhodou, když si při poradě jeden z nich všiml, že na stěně visí pouze fotokopie vzácných děl. „S prodejem obrazů obviněnému pomáhali pravděpodobně nic netušící překupníci, kteří obrazy dále prodávali,“ říká mluvčí pardubické policie Jan Bocán. „Bubeníček, Kavan, Panuška a Blažíček jsou autoři, kteří tvořili převážně v 1. polovině 20. století,“ uvádí soudní znalec Oldřich Vaňura.     

Policie zadržela polovinu z celkového počtu čtrnácti ukradených obrazů. Po dalších sedmi zatím marně pátrá. „Policejní komisař rozšířil trestní stíhání obviněného o krádež dalších sedmi obrazů. V tuto chvíli je obviněn z krádeže čtrnácti děl a celková škoda přesáhla sedm set padesát tisíc korun. Za to může být odsouzen na dva až osm let,“ informuje Jan Bocán.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Díla zmíněných autorů jsou na trhu velmi žádaná, tvrdí soudní znalec. Nejdražší z ukradených obrazů má hodnotu dvě stě tisíc korun. „Díla těchto autorů jsou v poslední době ceněna sběrateli a znalci umění,“ uzavírá Oldřich Vaňura.  

Zatím není jasné, zda muž obrazy kradl na zakázku, nebo si jen chtěl finančně přilepšit. Přiznal se zatím pouze k šesti ukradeným obrazům.