KRNAP vyzývá k omezení užití pyrotechniky na Silvestra

Krkonoše – Správa Krkonošského národního parku vyzývá návštěvníky hor, aby při oslavách Nového roku šetřili zábavní pyrotechnikou. Hluk z ní totiž škodí zvěři. V této souvislosti žádá o spolupráci i krkonošské obce. Ohňostroje a petardy už dávno nejsou součástí výhradně silvestrovské noci. Doprovázejí kdejakou oslavu a zejména v těchto dnech, kdy jsou hory plné lidí, způsobují podle ochranářů značné problémy.

Ochranáři oslovili téměř třicet obcí s žádostí, aby přijaly speciální vyhlášku, která by používání pyrotechniky omezovala. Odezva byla zatím minimální. Vyhlášku mají podle Správy KRNAP pouze Horní Maršov a Pec pod Sněžkou. Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (ODS) říká, že vyhlášku bylo nutné přijmout z důvodu častého rušení nočního klidu.

Také v budoucnu bude Správa KRNAP apelovat na města a obce k přijetí protihlukové vyhlášky, jak sdělil mluvčí správy Radek Drahný. V Peci pod Sněžkou se podle tamního starosty protihluková vyhláška osvědčila. K návštěvníkům hor se informace díky majitelům penzionů dostane a lidé omezení, které nebude platit pouze během silvestrovské noci, většinou respektují.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)