Turistickou atrakcí Krkonoš je ledopád

Turnov - V Krkonoších přibyla další atrakce pro milovníky adrenalinových sportů. Tím tahákem se stala přes dvacet metrů vysoká přírodní ledová stěna pro horolezce v Labském dole. Správa Krkonošského národního parku ji zpřístupnila letos poprvé. Zároveň upozorňuje, že nová atrakce rozhodně není vhodná pro horolezecké začátečníky.

Pár kilometrů na běžkách, potom po kamenech přes potok a na závěr stoupání lesem místy i metrovými závějemi. Ale na konci téhle cesty čeká na lezce opravdová lahůdka. Jediná oficiální ledová horolezecká stěna v Krkonoších. A co na ní horolezce nejvíce láká? „Především mě láká možnost zdolat tu stěnu a získat tak krásný rozhled po krajině,“ říká horolezec Jaroslav Blažek. „Je to jiné lezení než po skalách,“ dodává jeho kolega Jan Klepáček.

Každý, kdo by si chtěl lezení na ledu vyzkoušet, se nejdřív musí registrovat na internetových stránkách KRNAPu. V jeden den tu může lézt maximálně šestnáct lidí. Daní za atraktivní prostředí 2. zóny národního parku jsou ale i další omezení. „Na přístupové cestě musí být minimálně třicet centimetrů sněhu, na skále musí být souvislá vrstva ledu, po které se leze. Horolezci také nesmí vysekávat do stěny žádné chyty, žádné schody,“ informuje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Ledopád může být vysoký i pětadvacet metrů a má sklon kolem osmdesáti stupňů. Horská služba proto nabádá horolezce, aby nepřeceňovali schopnosti a dbali na svou bezpečnost. „Začátečník bez patřičného vybavení na takovém ledopádu nemá co dělat. Určitě musí mít cepín, speciální rámové vačky,“ radí náčelník Horské služby Špindlerův Mlýn Adolf Klepš.

Když to počasí dovolí, zůstane krkonošský ledopád horolezcům k dispozici až do konce března.