Silvestr 2010: Pozor, přijíždějí Rusové

Pardubice – S blížícím se koncem roku si mnoho turistů vybralo jako místo silvestrovských oslav Česko, především Prahu. Mezi nimi hrají prim především Rusové. A proto do Česka v těchto dnech míří hned desetitisíce Rusů. Chystají se u nás oslavit příchod Nového roku. Na pardubickém letišti odbaví za hodinu až tři lety z Moskvy.

Pardubické letiště zažívá největší nápor v roce. Odbavovací halou zní výhradně ruština, zaměstnanci letištní správy pracují ve dne v noci. „Pohybujeme se na hranici možností pardubického letiště,“ přiznává ředitel společnosti East Bohemian Airport  Pardubice Jan Andrlík.

Nápor je obrovský. Na regionálním letišti v Pardubicích přistávají další a další letadla. Charterové lety z Moskvy přepraví na východ Čech tisíce turistů za jediný den. „Letadlo by mělo přistát průměrně každou hodinu, ale vzhledem k potížím přepravců a nedodržení některých časů se někdy stane, že nám během hodiny přistanou i tři letadla,“ říká Jan Andrlík.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Česko je pro Rusy lákavé a finančně dostupné. Většina z nich se chystá příchod Nového roku oslavit v Praze. „Pro ruské turisty je Česko velmi zajímavou destinací,“ vysvětluje velký zájem delegátka ruské cestovní kanceláře Evženie Skorobogatko. „Oslavy Silvestra máme rozdělené do několika lokalit. Něco je v Praze, něco v Dětenicích, turisty vozíme i do Zbirohu,“ dodává průvodkyně Alexandra Sashka.

Turistický boom bude pokračovat i po Novém roce. Do 10. ledna odbaví pardubické letiště na dvanáct tisíc Rusů.