MFF: Kino bez bariér pomáhá handicapovaným

Karlovy Vary – Druhý státní svátek patřil v rámci filmového festivalu v Karlových Varech také handicapovaným. Pobyt ve městě jim už jedenáct let výrazně ulehčuje projekt Kino bez bariér. Projekt pomáhá vozíčkářům, aby se mohli zúčastnit všech projekcí a dalších kulturních a společenských akcí pořádaných v rámci MFF. Poprvé se tak na karlovarské kolonádě předvedly v rolích modelek i ženy vozíčkářky.

Šest odvážných dívek na vozíku si v Karlových Varech vyzkoušelo, jaké to je předvádět před stovkami diváků modely z renomované návrhářské dílny. Na molo karlovarské Mlýnské kolonády je doprovodily i profesionální modelky. „Na pohled je to hrozně hezké, ale mně to přijde náročné. Určitě bych to dělat profesionálně nechtěla, ale je to zajímavá zkušenost,“ svěřuje se jedna z modelek na vozíku. 

Modelky na vozíku podpořily i dvě české herečky. „Já moc popularitu neprožívám, spíš mě obtěžuje. V tomto případě to je jedna z mála věcí, kdy je ta popularita k něčemu dobrá,“ přiznává herečka Dana Morávková. „My jsme vlastně s Danou vytvořily takovou druhou bariéru. Máme tady krásné modelky vozíčkářky, máme tady i šest nádherných modelek gazel, tak si připadáme trochu jako příprdci,“ dodává její kolegyně Tereza Voříšková. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Výjimečnou módní přehlídku uspořádalo Kino bez bariér. To je projekt, který na festivalu pomáhá handicapovaným. „My se každým rokem snažíme ukázat, že vlastně ani ten vozíčkář nemá žádný handicap,“ vysvětluje koordinátorka projektu Kino bez bariér Jana Gabrielová.  

Kino bez bariér pro vozíčkáře zařizuje vstupenky do kin, najde pro ně vhodné ubytování a převeze je ve speciálně upraveném mikrobusu. „Vezmu si program, domluvím se, jaké lístky si vezmu, a oni to zařídí. Je to myslím užitečná věc i pro ostatní,“ uzavírá vozíčkář Jakub Novák. 

Projekt Kino bez bariér začal na festivalu před jedenácti lety. Tehdy jeho služeb využilo dvacet handicapovaných. Letos už je tu rekordní stovka návštěvníků na vozíku.