Útoky na solární elektrárny na jihu Čech pokračují

Sedlice – Více než dvacet případů útoků na solární elektrárny zaznamenali policisté v Jihočeském kraji. Zloději tam naposledy poničili už připojenou elektrárnu v Sedlici a způsobili škodu přes milion korun. Provozovatelé se proto začínají bránit – vylepšují zabezpečení a povolávají na ochranu solárních zdrojů bezpečnostní agentury.

Po solárních panelech zůstávají v Sedlici na Strakonicku jen ocelové rámy a sloupky. Zloději potřebovali noc na to, aby 120 prosklených desek odšroubovali a z oploceného areálu odvezli. Mluvčí jihočeského policejního ředitelství Milan Bajcura uvedl, že do areálu se prostříhali plotem.

Podle svědků měli zloději žlutou dodávku. Panely převáželi k nákladním autu, pak je odvezli. Elektrárna tady funguje necelý měsíc. Její provozovatel chce zůstat v anonymitě, krádež ho ale šokovala. Říká, že zloději nic neodpojovali a kradli pod napětím, přičemž zničili měniče. Podle energetiků rozvodná síť výpadek téměř nepocítila. Výkon solární elektrárny je malý a dispečeři nezkoumali, zda příčinou poklesu byla porucha, nebo krádež.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Zloději způsobili milionovou škodu. Podle policistů jde zatím o největší krádež tohoto druhu v kraji. Od začátku roku vyšetřují 24 podobných případů. Milan Bajcura dodal, že pouze pět z nich bylo objasněno. „Tady v Česku jde o krádeže na objednávku,“ nechal se slyšet mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace Jan Hlaváč.

Provozovatelé se teď snaží vylepšit zabezpečení. Některá místa už nepřetržitě hlídají bezpečnostní agentury.