Starostům dochází trpělivost s neplatiči

Karlovy Vary - Miliony korun dluží lidé v Karlovarském kraji městům za služby a nájmy. Některým radnicím už dochází trpělivost a od Nového roku přichystaly další sankce proti dlužníkům. Ke slovu tak přijdou exekuce na plat, na důchod či na majetek. Jedny z nejtvrdších opatření zavádí v letošním roce například Nejdek.

Devět milionů korun dluží radnici v Nejdku lidé za povinné poplatky a pokuty. Peníze tak městu chybí například na opravy silnic nebo nová parkoviště. Od nového roku proto radnice proti dlužníkům přitvrdí. „Protože neumíme některé pohledávky vydobýt, ztrojnásobíme výši nezaplacených částek,“ prozrazuje novou taktiku proti neplatičům starosta Nejdku Vladimír Benda.

V praxi to znamená, že pokud někdo včas nezaplatí například roční pětisetkorunový poplatek za odvoz odpadu, bude automaticky dlužit tisíc pět set korun. Právě poplatky za svoz komunálního odpadu patří v menších městech mezi nejčastější dluhy. V Chodově na Sokolovsku už za ně lidé nezaplatili šest a půl milionu korun. „Město v současné době dluhy vymáhá všemi legislativními způsoby, které k tomu má, to znamená exekuce na plat, na důchody, na majetek,“ říká tajemnice Městského úřadu v Chodově Marcela Kubicová.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Zatímco chodovská radnice si na exekuce najímá soukromé firmy, v Ostrově za dlužníky posílají místo exekutorů úředníky. Systém radnice zavedla vloni jako první v kraji. „Celkem jsme zatím vybrali třicet tisíc korun. Je to samozřejmě zlomek, nicméně se domníváme se, že minimálně psychologický efekt to má, protože hodně dlužníků přišlo zaplatit už na základě první výzvy,“ uvádí tajemnice Městského úřadu v Ostrově Jasna Punčochářová.

Nejdecký starosta ale exekuce považuje za krajní řešení. „Mezi dlužníky jsou většinou lidé, kteří nemají majetek, a tudíž exekucí nic nezískáme,“ uzavírá Vladimír Benda. Podle něho se navýšení dlužných částek v Nejdku bude týkat zatím jen povinných poplatků, u nájmů by totiž dluhy vzrostly až na stovky tisíc korun.