Praha 13 získala zpět 200 milionů od Key Investments

Praha - Radnici Prahy 13 se podařilo získat od firmy Key Investments všechny investované peníze včetně úroků, částka činí přes 200 milionů korun. Serveru iDnes.cz to řekl starosta městské části a poslanec David Vodrážka (ODS). Key Investments měla pověření zobchodovat volné prostředky pražských částí 6, 9 a 13, přišla však o licenci na obchodování s cennými papíry a začalo se spekulovat, že peníze pražských radnic jsou v ohrožení. Trojice pražských radnic firmě dohromady svěřila více než 600 milionů korun.

„Celkem se nám vrátilo 206 855 329 korun. Tedy investovaná částka i s úroky. Všechny peníze už máme na účtu,“ řekl Vodrážka. Podle něj se peníze podařilo získat díky tomu, že v březnu vypršela smlouva a že Praha 13 použila jiný typ smluv než zbylé městské části. „Smlouva byla o obhospodařování investičních nástrojů,“ uvedl politik. Praha 6 a Praha 10 mají s Key Investments smlouvu o nákupu cenných papírů.

Opoziční zastupitelé v květnu požadovali, aby představitelé městských částí, které Key Investments svěřily peníze, odstoupili z funkcí. Zástupci strany TOP 09 žádali, aby politickou odpovědnost vyvodili také starosta a poslanec Vodrážka a bývalý starosta Prahy 6 a nynější ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Podle zastupitelů za TOP 09 uzavírání smluv s Key Investments i jejich další správu doprovázely podivné okolnosti. „Praha 6 ignorovala signály, že Key Investments je propojená s firmami, jejichž dluhopisy pro radnici kupuje,“ uvedl zastupitel šesté městské části Ivan Mašek (TOP 09).

Key Investments měla potíže, radnice to neodradilo

Společnost podle něj pro městskou část pořizovala dluhopisy vydávané na Slovensku. „Je zřejmé, že v českých zemích by takové emise dluhopisů nikdo nepovolil vzhledem k finanční situaci dotyčných firem,“ řekl Mašek. Dluhopisy podle něj vydávaly zadlužené firmy s nejasnou vlastnickou strukturou, za kterou údajně stojí kontroverzní podnikatel Petr Sisák.

Firma například investovala do akcií ztrátové společnosti Via Chem Group. Radnice od investování s touto společností neodradilo ani varování v podobě pokut. Od roku 2003 jich několik uložila firmě Key Investments Komise pro cenné papíry. S kritikou se přidali i zastupitelé z Prahy 10 a 13, podle kterých v desáté městské části investici neschválilo zastupitelstvo a v Praze 13 nebylo na zakázku vypsáno výběrové řízení.

Dlouholetý starosta Prahy 13 David Vodrážka vystřídal v roce 2008 Pavla Béma na postu prvního místopředsedy ODS. V roce 2010 se dostal do sněmovny a stanul v čele zahraničního výboru – média tehdy upozorňovala na jeho malou jazykovou vybavenost. V roce 2010 se stal předsedou představenstva pražského dopravního podniku.
Zdroj: ČT24