Obyvatele jižních Čech straší vyšší ceny energií

Tábor - Vyšší náklady na bydlení čekají od Nového roku obyvatele jižních Čech. Zdražovat se bude i v místech, kde se po skončení regulace nájemné nezvyšuje. Například v Českých Budějovicích, Strakonicích nebo Písku zaplatí lidé o stovky korun víc za teplo. Někde podražila voda nebo svoz odpadu. Mírně poroste i cena elektřiny. Zlevní naopak plyn.

Nájemné v městských bytech v Písku se nezvyšuje. Větším výdajům za bydlení se ale lidé nevyhnou. V novém roce je čeká o dvě procenta dražší svoz odpadu, podraží vodné a stočné a víc zaplatí i za teplo. „Teplo se zvýší o dvě a půl procenta, což v podstatě reprezentuje nárůst nákladů,“ informuje místostarosta Písku Vojtěch Bubník. 

Celkem průměrná písecká rodina v panelákovém bytě zaplatí zhruba o čtyři sta padesát korun více než loni. Lidem se to nelíbí a o své budoucnosti hovoří s obavami. „Očekáváme, že nejvíc občané pocítí zvýšení cen elektrické energie, protože tam se předpokládá navýšení zhruba kolem pěti procent,“ přiznává Vojtěch Bubník. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Největší dodavatel elektrické energie v jižních Čechách, firma E.ON, zatím zvýšil cenu pro domácnosti jen o jedno procento. Ceny plynu jsou ještě příznivější. „Celkové ceny plynu se snižují o čtyři celé a sedm desetin procenta,“ uvádí mluvčí společnosti E.ON ČR Vladimír Vácha.  

Nejčastěji se v jihočeských městech zvyšuje cena tepla. V Českých Budějovicích o devět procent, ve Strakonicích o sedm. Víc než loni zaplatí i lidé v Milevsku. „Centrální vytápění i plynové kotelny pro nás obhospodařuje nájemce. U něho dochází ke změně ceny tepla o pět procent,“ říká starosta Milevska Zdeněk Herout.  

Dražší bude teplo i v Táboře. Podle informací z radnice se zvýší maximálně o pět procent. Na konkrétní ceně se ale vedení města a teplárenská společnost ještě nedohodly. Víc zaplatí některé jihočeské domácnosti i za vodu. Kromě Písku se zvýší ceny za vodu také v Jindřichově Hradci nebo ve Strakonicích. Vyšší poplatky za svoz odpadu čekají například obyvatele v Milevsku.