V Moravskoslezském kraji už je jasněji, jak dopadnou nemocnice

Ostrava, Frýdek-Místek - Vedení Moravskoslezského kraje už zná přesné počty lékařů, kteří podpořili výzvu Děkujeme, odcházíme. Už je taky jasné, která oddělení by musela být uzavřena. Krajský zdravotní rada se rozhodl, že do konce týdne navštíví všech devět nemocnic. Jejich ředitelé vypíší v nejbližších dnech na místa odcházejících primářů výběrové řízení.

V devíti nemocnicích, které patří Moravskoslezskému kraji, pracuje 933 lékařů. Výzvu lékařského odborového klubu k odchodu podepsalo a výpověď k 1.březnu podle pondělních informací podalo 482 z nich - tedy 51 procent. Čísla se ale každý den mění. „Mohu potvrdit, že některé výpovědi už byly vzaty zpět, my těmto žádostem v danou chvíli vyhovujeme,“ uvedl ředitel Nemocnice Frýdek-Místek Miroslav Přádka.

Kolik lékařů svou výpověď stáhlo, ale ředitel neupřesnil. Podobně jsou na tom i v jiných nemocnicích. „Tyto signály zaznamenáváme teprve v posledních dnech, já bych to nerad zobecňoval,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný. Náměstek Konečný při včerejším pracovním setkání vedení frýdecko–místecké nemocnice potvrdil, že do konce týdne chce osobně jednat se všemi řediteli nemocnic, které patří kraji. „Ty individuální rozhovory, které v těchto dnech vedeme, směřují k tomu, jak jsme si schopni navzájem pomoci, abychom třeba určitá oddělení podrželi a třeba i přesouvali pacienty,“ říká náměstek hejtmana Konečný.

Ve Frýdku-Místku výzvu podpořili také někteří primáři. „Mezi našimi primáři se tři ztotožnili s touto akcí a podali výpověď z pracovního poměru. K zítřejšímu dni vypisuji výběrová řízení na jejich pozice,“ potvrdil ředitel Nemocnice Frýdek-Místek Miroslav Přádka. „Chtěl bych vidět, kdo se na takový post přihlásí, když bude pracovat sám na prázdném oddělení,“ vidí situaci skepticky předseda LOKu Moravskoslezského kraje Martin Sedláček. Ředitelé všech krajských nemocnic se s vedením Moravskoslezského kraje sejdou v úterý 11. ledna a tam už krizový plán dostane jasnější obrysy.