Ministr Dobeš podpořil školu v Kamenickém Šenově

Liberec - Do hry o nejstarší sklářskou školu v Evropě se nakonec vložil i ministr školství. Střední uměleckoprůmyslovou školu v Kamenickém Šenově by podle ministra Josefa Dobeše jako rodinné stříbro mohl převzít stát. Stejně by mohl převzít i některé jiné výjimečné školy, které jsou v současné době v ohrožení. Liberecký kraj s tímto postupem souhlasí.

Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově navštěvuje v současné době šedesát žáků, ale celková kapacita školy je sto osmdesát žáků. Jenom na platy učitelů chybí čtyři miliony korun. Liberecký kraj jí chce sloučit se sklářskou školou v nedalekém Novém Boru. Doplácet už na ni nechce. Ministerstvo školství zvažuje, že by školu převzalo. „Chtěl jsem se na tuto školu podívat, dát jí podporu a uvažovat, jak zachránit školy typu rodinného stříbra,“ uvádí k účelu své návštěvy ministr školství Josef Dobeš. „To by byla veliká šance, a nejen pro naši školu,“ souhlasí s ministrem odvolaný ředitel školy František Janák. „Bylo by to stejné jako před patnácti lety,“ dodává pověřená ředitelka školy Marie Kronďáková.

Liberecký kraj iniciativu ministerstva vítá. Šenovskou školu mu nabízel už před rokem. „Ministerstvo školství tehdy tento projekt nechtělo realizovat. Proto jsme museli ten problém řešit v kraji,“ připomíná radní Libereckého kraje pro školství Radek Cikl.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Liberecký kraj připravuje sloučení škol už přes rok. Dvakrát kvůli tomu žáci z Kamenického Šenova demonstrovali. V listopadu krajští zastupitelé sloučení neschválili, kraj s ním ale i dál počítá. Ministerstvo školství by mohlo převzít školy i v dalších krajích. „Podporuji hejtmany ve zkvalitňování výuky na středních školách a k tomu vede i zeštíhlování sítě škol. Na druhou stranu s nimi budu diskutovat o tom, že jsou jedinečné školy, které by bylo třeba zachovat,“ říká ministr Dobeš.

Zda ministerstvo šenovskou školu převezme, které by měly být ty další a podle čeho by je mělo ministerstvo vybírat, to jsou podle ministra školství otázky, které chce probrat s hejtmany v březnu při diskusi o optimalizaci středního školství v Česku.