Obleva naplní řeky, povodně ale nehrozí

Plzeň - I když tomu ještě nic nenasvědčuje, Česko zasáhne v nejbližších dnech vydatná obleva. Do ní navíc začne pršet. Přehrady, které spadají pod povodí Berounky, se už teď připravují na nápor vody. Preventivně upouští, aby případnou velkou vodu zvládly. Asi o třetinu normálního stavu upustili vodohospodáři také důležité přehrady na řece Ohři. Odhadují, že na spádovém území jak Ohře, tak Berounky je ve sněhu kolem 500 milionů kubických metrů vody.

Hrázní často drží nízkou hladinu přehrad už od podzimu a nyní je potřeba kvůli extrémnímu množství sněhu a oteplení, které má přijít, upouštět vodu ještě více. „Předpověď hlásí oblevu, takže upouštíme pořád a máme zhruba tak pět metrů pod stav,“ uvedl hrázný nádrže Hracholusky Jiří Kašpar.

Sněhu je na leden extrémní množství

Do Česka se blíží obleva (zdroj: ČT24)

Vodohospodáři se řídí modelem, který přesně zachycuje sněhovou pokrývku na celém území. „Jsme zhruba na trojnásobku běžného stavu v tuto dobu,“ upozornil vedoucí plzeňského vodohospodářského dispečinku Petr Vicenda.

V Karlovarském kraji se sníh nachází všude, od třiceti centimetrů v nížinách po metr dvacet na hřebenech Krušných Hor. „Sníh v Karlovarském kraji napadl většinou naměkko, to znamená, že předtím nebyly žádné mrazy a pod sněhem je měkká půda, která bude absorbovat to množství srážek,“ uvedl spolupracovník ČHMÚ Rudolf Kovařík.  Obleva s deštěm a teplotami až osm stupňů nad nulou se v regionu čeká před víkendem. Podle mluvčího Povodí Ohře Jana Svejkovského můžeme očekávat vyšší hladinu vody v tocích: „Může se lokálně stát, že dojde k vybřežení vody z břehů.“

Také Nýrská přehrada na Šumavě teď upouští. Její schopnosti zadržet tající vodu ze Šumavy jsou mimořádně dobré. Vodohospodáři věří, že i když obleva příštích dní řeky naplní, povodně, které by někoho citelně ohrozily, nepřijdou. Obleva bude totiž krátká, respektive postupná. „Čím vyšší je sněhová pokrývka, tím lépe absorbuje srážky dešťové a tím déle trvá, než se rozpustí vlivem vyšších teplot,“ míní Svejkovský. Na počátku příštího týdne podle meteorologů sice dojde k přechodnému ochlazení, ale není vyloučeno, že pak se bude opět oteplovat.