Boj o nechtěnou spalovnu investor nevzdává

Rybitví - Firma AVE CZ s česko-rakouským kapitálem nevzdává boj o spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví. Krajský úřad už má na stole žádost společnosti o vydání takzvaného integrovaného povolení. Spalovna je trnem v oku desítkám tisíc lidí, kteří proti ní protestují. Na projektu firma dál pracuje i přes negativní výsledek studie, která posuzovala vliv stavby na životní prostředí.

Kontroverzní projekt je znovu na stole. Tentokrát investor žádá kraj o povolení, které by otevřelo další cestu ke stavbě spalovny. „Integrované povolení je součástí celého tohoto procesu, proto v něm naše společnost logicky pokračuje,“ uvedl marketingový ředitel AVE CZ Jaroslav Nálevka. Investor dál spalovnu prosazuje i přesto, že získal negativní stanovisko posuzovatele vlivu stavby na životní prostředí. Petici podepsalo 50 tisíc lidí, veřejné projednání zaplnilo hokejovou arénu. „Jde především o obavy obyvatel Rybitví ze zhoršení ovzduší v obci. Také obavy ze zvýšení dopravní zátěže v důsledku dovážení nebezpečného odpadu,“ shrnul důvody starosta Rybitví Radim Voltr (Nez.).

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý (ČSSD):

„My se domníváme, že takové věci, jako je získání územního rozhodnutí, souhlasu obce nebo být v souladu s odpadovým hospodářstvím Pardubického kraje, jsou věci, které jsou nepřekročitelné.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Firma AVE je kapitálově mocná a snaží se v našem regionu prosadit, řekl bych, až křečovitým způsobem,“ prohlásil radní Pardubického kraje pro životní prostředí Václav Kroutil (ČSSD). Pardubický kraj žádost o integrované povolení označil v několika bodech za nepřípustnou, investor musí dokumenty upravit.

„Projekt je naprosto v pořádku jak po technologické, tak po technické stránce. Stále trvá naše snaha vybudovat nejmodernější spalovnu,“ namítá marketingový ředitel AVE CZ Jaroslav Nálevka. Na doplnění žádosti o vydání integrovaného povolení má firma čas do 30. června. Proti spalovně nebezpečného odpadu se v minulosti postavily už i radnice v Pardubicích, Chrudimi nebo Hradci Králové.

Petice proti spalovně v Rybitví
Zdroj: ČT24