Přilby pro lyžaře povinné nejsou a zatím nebudou

Jeseníky - Na horách začaly lyžařské kurzy. I když lektoři děti bez přilby na svah nepustí, nemají stále oporu v českých zákonech. Používání helmy na sjezdovkách je totiž nepovinné. Záchranáři proto opět apelují na zákonodárce, aby se to změnilo alespoň u dětí. Pro děti do 14 let jsou přilby povinné v Itálii a do 15 let v některých spolkových zemích Rakouska. Porušení se trestá vysokou pokutou.

Přilba zřejmě zachránila život muži, který sjel v úterý ze sjezdovky ve středisku Dolní Morava. Lyžař narazil do stromu. „Měl těžký otřes mozku, poranění páteře a poraněný hrudník a můžu říci, že přilba mu možná zachránila život, protože byla poškozená a tak musela absorbovat většinu síly nárazu,“ potvrdil náčelník Horské služby v Jeseníkách Michal Klimeš. Narozdíl od lyžařů mají cyklisté do 18 let přilbu povinnou. Přitom pád ve vysoké rychlosti na asfalt je podle záchranářů stejně nebezpečný jako pády lyžařů na sjezdovce.

„Každý rok dojde minimálně k jednomu smrtelnému zranění,“ upozorňuje ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Ivo Mareš. Záchranáři však mohou pouze apelovat. Záleží totiž na zákonodárcích, zda se helma stane povinnou výbavou. Někteří politici usilovali o změnu už před šesti lety. „Inicioval jsem určitou skupinu senátorů, kteří byli stejného názoru jako já. Bohužel ten zájem byl pouze sezónní,“ potvrdil starosta Stonavy Ondřej Feber. „Záleží na tom, jestli se schválí, nebo neschválí novela zákona o horách, a ta pravidla, která jsou teď jen doporučující, se stanou povinností,“ uvedl člen správní rady Horské služby ČR a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

„Ministerstvo plně podporuje doporučení, aby děti na sjezdovce měly helmy, nechystáme však žádnou legislativní úpravu, která by toto doporučení změnila v povinné nařízení,“ řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jan Dvořák. Rozhodnutí, zda si vzít na svah helmu, je tak na samotných lyžařích. „U nás je bezpečnost na prvním místě, a proto jsou přilby povinné pro všechny účastníky kurzu,“ snaží se jít příkladem majitel lyžařské školy v Hlubočkách Zdeněk Novák.

  • Záchranáři převážejí zraněného lyžaře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2227/222700.jpg
  • Děti v lyžařské škole autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2228/222702.jpg