Olomoucká univerzita musela zaplatit desetimilionovou pokutu

Olomouc - Univerzita Palackého v Olomouci musela zaplatit více než deset milionů korun kvůli čtyři roky staré administrativní chybě. Pokutu jí krátce před koncem roku vyměřilo ministerstvo financí. Podle vedení vysoké školy se s rozhodnutím nedalo nic dělat. V minulých dnech proto univerzita sáhla do finančních rezerv a částku zaplatila. Informaci přinesl Olomoucký deník. Univerzitě přitom původně hrozilo, že bude muset vrátit do státní pokladny zhruba padesát milionů korun a zároveň uhradit stejně vysoké penále. Celkově by tak přišla přibližně o sto milionů.

Škola už loni v červenci požádala o prominutí pokuty. Ministerští úředníci nakonec rozhodli těsně před koncem roku a potrestali olomouckou univerzitu částkou 10 276 000 korun. „Vyměřená suma se skládá ze čtyř částí. Ve všech případech byla oproti původnímu rozhodnutí finančního úřadu snížená. Někde stoprocentně a někde výraznou měrou,“ řekl deníku kancléř univerzity Rostislav Hladký.

Proti rozhodnutí ministerských úředníků není odvolání. Rektor univerzity Miroslav Mašláň proto vyslyšel návrh kvestorky, aby se pokuta uhradila co nejdříve, a sáhl do rezervního fondu. „Žádné jiné řešení této nepříjemné události v současné době neexistuje. Vedení univerzity se rozhodlo uhradit částku neprodleně, protože v opačném případě by naskakovalo další penále,“ uvedl Hladký.

Administrativní pochybení se vztahuje ke dvěma projektům pocházejícím z období mezi roky 2004 a 2006. Šlo o opravu jednoho z objektů přírodovědecké fakulty v Olomouci-Holici a o rekonstrukci v budově práv na Envelopě. Pracovníci zodpovědní za projekty tehdy nedodali jejich příslušné vyhodnocení v zákonem stanovené lhůtě. Nebyl také vybudován původně plánovaný vchod u areálu právnické fakulty. Ministerstvo se začalo situací zabývat až loni v létě. Jeho kontrola zjistila, že peníze byly sice vynaloženy účelně, ale došlo k chybám. Podle prorektora Lubomíra Dvořáka zřejmě není možné nikoho postihnout, protože lidé zodpovědní za chyby už na univerzitě nepracují.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci se stěhuje do nového areálu na Envelopě poblíž centra města.
Zdroj: ČT24