Frýdeckomístecká průmyslovka se mění na moderní centrum se špičkovými laboratořemi

Frýdek-Místek - Na nové moderní odborné laboratoře se mohou těšit studenti Střední průmyslové školy ve Frýdku-Místku. Škola připravuje a vzdělává mladé techniky. V posledních letech se přitom zaměřuje stále více na praxi. Od příštího týdne budou mít studenti k dispozici vybavení, jaké nemají ani některé vysoké školy.

Strojírenství, hutnictví, technické zařízení budov a technické lyceum. Obory, které se učí ve Frýdku-Místku, patří na trhu práce severní Moravy k nejvyhledávanějším. Vedení školy proto chtělo zvýšit kvalitu výuky. „To naše vybavení bylo velice zastaralé, pocházelo ještě z období počátků naší školy,“ vysvětluje ředitel Martin Tobiáš. Skupina učitelů sestavila úlohy, které by měli studenti v laboratořích plnit. Na to nasadili přístroje. Poté dali projekt přečíst pěti firmám, se kterými škola a studenti nejvíce spolupracují. 

„Teprve na základě výsledků té oponentury lidí z technické praxe jsme náš projektový záměr zkorigovali a až potom jsme začali psát projektovou žádost,“ poukazuje na hledání nejefektivnějšího řešení ředitel Martin Tobiáš. Výsledkem tříletého snažení jsou čtyři nadstandardně vybavené laboratoře za sedm milionů korun, které z 80 procent zaplatily fondy z Evropské unie. „My jsme velmi nadšeni tím, že naši ředitelé jsou aktivní a daří se jim získávat peníze z evropských fondů, vítáme jejich aktivitu a opravdu jim chceme poděkovat,“ řekla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Věra Pálková.

V laboratořích studenti najdou například nové brusky, leštičky, metalografické mikroskopy, počítače s novým softwarem. Budou vybaveny i špičkovou měřicí technikou. „Jsem rád, že tady můžu studovat, protože vím, že když vejdu do jakékoliv laboratoře od jiné firmy v podniku, tak se nesetkám s ničím novým,“ říká student oboru hutnictví David Mrázek. Nové odborné laboratoře si může veřejnost prohlédnout už 12. ledna, kdy na škole od devíti hodin ráno proběhne Den otevřených dveří.