Vánoční stromky z Jihlavy letos do ZOO nepůjdou

Jihlava - Vánoční stromky z Vysočiny letos neskončí v ZOO, ale jako základ nové kompostárny. Lidé je totiž špatně odstrojují a to může být pro zvířata nebezpečné. Většina rodin nechává stromeček ozdobený až do Tří králů, teprve pak se ho zbavují. Zapíchnout ho do závěje před domem není ale zrovna vhodná likvidace. Například vánoční strom z Jihlavského náměstí bude sloužit jako topivo a někomu udělají ještě radost větve ve váze.

Lidé se postupně zbavují i stromků z domácností. „První stromečky se objevily v ulicích 30. prosince, takže jsme začali se svozem,“ uvedl Martin Málek, mluvčí společnosti Služby města Jihlavy. Mimořádně i v sobotu vyrazili do ulic pracovníci Služeb města Jihlavy, právě kvůli povalujícím se stromkům. „Apelujeme na slušnost občanů, aby stromky končily u kontejnerů. Tím nám celou situaci zjednoduší a urychlí,“ doplnil Málek.

Speciální popelářský vůz stromky slisuje a uloží. Pak putují na skládku. Na skládce v Henčově tak skončí letos podle odhadů  až 10 tun vánočních stromků. Svážet se budou až do konce ledna. Na jaře se naštěpkují a uloží na kompost. Zvířata v zoo se z nich letos nepotěší. „Z důvodu, že tam zůstávají ozdoby, hrozí zdravotní nebezpečí pro zvířata,“ uvedl zoolog Jan Vašák.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)
Likvidace vánočních stromků
Zdroj: ČT24