Psí výstava v Olomouci láká návštěvníky na 210 plemen

Olomouc - V Olomouci začala v pátek Hanácká národní výstava psů. Přihlášeno je 210 plemen nejen z Česka a Slovenska, ale i z Polska, Německa a Maďarska. Přehlídka na Výstavišti Flora potrvá do zítra. Psí přehlídky krásy mají v Česku tradici už od přelomu 19. a 20. století a u vystavovatelů se těší velkému zájmu. Proto musí být výstava rozdělena do tří dnů. Hanácká výstava je startem sezony psích exhibicí.

Připravit se na celodenní předvádění není vůbec lehká záležitost. A tak se stříhá, češe, fénuje nebo lakuje téměř celý den. „Každý pes má jinou stavbu těla, takže je zapotřebí přizpůsobit střih tomu, aby co nejlépe vypadal,“ domnívá se vystavovatelka Drahomíra Konečná. Pátek patřil temperamentním plemenům, sobota zejména větším psům a neděle pak společenským rasám. I letos se mezi nimi najdou opravdové vzácnosti. Podle předsedy Českomoravské kynologické unie zde návštěvník může spatřit taková plemena, jaká nejsou jinde k vidění.

Porotci se nejvíce dívají na vzhled, tedy exteriér. Zajímá je také povaha, jak se pes při předvádění chová, a důležité je podle nich i zdraví, například zuby. Někteří psi mohou mít na výstavě problémy: „Jsou psi, kteří prostě neradi předstupují před tolik lidí a kteří se do určité míry stydí,“ míní rozhodčí Vladimíra Tichá. Nesoutěží se ale jen v hlavní kategorii. Přestaví se i mladí vystavovatelé, psí dorostenci či veteráni.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)
  • Výstava psů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2231/223085.jpg
  • Šitzu zdroj: www.arcticboy.arcticboy.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2143/214210.jpg