Holubáři vymírají, čeští chovatelé jedni z nejlepších

Hluk - Čeští holubáři pomalu vymírají, přesto i dnes patří k nejúspěšnějším chovatelům popelavých opeřenců na světě. Výstava v Hluku na Uherskohradišťsku tak představila opravdové šampióny. Úspěch v tomto případě zaručuje nejen krása, ale také počet nalétaných kilometrů. Třeba Jaroslav Kadlček z Dolního Němčí chová holuby celý život. Začal s tím ještě jako malý chlapec a dnes se stará o dvě stovky ptáků.

Krmivo a pravidelné návštěvy veterináře ho měsíčně stojí tisíce korun. „Kdo chce, vždycky si k tomu čas udělá, i nějakou tu korunu najde, aby mohl dělat to, co ho baví,“ říká Kadlček.

Vynaložená péče se chovateli vrací v podobě cen, které jeho opeření svěřenci za léta nasbírali. Třetí místo jednoho z holubů pana Kadlčka na domácím mistrovství znamená účast na olympiádě v polské Poznani koncem ledna. „Doufejme, že tam obstojí alespoň tak, jak obstál tady,“ přeje si Kadlček.

Podle Jaroslava Novotného, prezidenta Svazu chovatelů poštovních holubů, patří čeští chovatelé k evropské špičce. „V dřívějších letech byly úspěchy možná častější, to jsme vyhrávali olympiády,“ podotýká Novotný. Svaz má přes čtyři tisíce členů. Na začátku devadesátých let jich bylo dvakrát tolik. Podobné výstavy, jako byla ta v Hluku, mají členskou základnu rozšířit o nové nadšence a uchránit tradiční koníček před zapomněním.