Neznámý pyroman ohrožuje Vitějovice

Prachatice - Obyvatele Vitějovic na Prachaticku a jejich domy ohrožuje už mnoho měsíců neznámý žhář. Z jedenácti posledních požárů někdo sedm úmyslně založil. Naposledy tam hasiči zasahovali dnes ráno, kdy lehla popelem bývalá cihelna. Pachatel se zaměřuje hlavně na malou osadu patřící k obci.

Jednotka dobrovolných hasičů zasahuje ve Vitějovicích skoro stejně často, jako profesionálové ve velkých městech. V poslední době tady hoří ve zhruba měsíčních intervalech, a to vždy v noci. „Každý měsíc máme výjezd. Už jsme z toho nešťastní,“ svěřuje se velitel dobrovolných hasičů ve Vitějovicích Jan Jiráň. „Za poslední dva roky v tomto místě evidujeme jedenáct požárů, z toho sedm bylo založeno úmyslně,“ vypočítává mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Prvním krokem nového starosty Vitějovic po volbách bylo zvýšení pojistek na obecní majetek. Ve vesnici vládne nervozita a hlavně vztek na neznámého žháře. „Kdybych ho dostal do rukou, těžko by odešel. Ty škody a nervy, co s tím máme, to nemá pamětníka,“ stěžuje si občan Vitějovic Jan Šabata. „V obci panuje velký strach. Situaci budu řešit s vedením policie,“ říká starosta obce Zdeněk Študlar.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Nejvíc trpí útoky pyromana Osule, malá osada patřící k Vitějovicím. Z deseti budov zde shořely již čtyři. Třeba v listopadu někdo na pěti místech zapálil rozlehlý statek. Dnes nad ránem oheň úplně zlikvidoval bývalou cihelnu na dohled od něj. „Předpokládáme, že i poslední požár byl úmyslně založen,“ konstatuje mluvčí Jihočeské policejní správy Jiří Matzner.

Při sérii požárů zatím nikdo nezemřel, plameny ale zničily majetek za miliony korun. Policisté pracují hned s několika vyšetřovacími verzemi.