Drobilova kauza může stát Severočechy až 600 milionů

Šluknov - Severočeská vodárenská společnost může kvůli kauze bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila přijít až o 600 milionů korun. Podle vodohospodářů totiž ministerstvo prakticky zastavilo jednání o čerpání evropských dotací na investice. Úřad to ale odmítá. Provozovatelům vodohospodářských staveb ale běží čas - dotace se musí získat maximálně do 18 měsíců od spuštění řízení.

Jednání mezi evropskými institucemi, ministerstvem a vodohospodáři se táhnou již několik let, po kauze údajné korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) se podle ředitele Severočeské vodárenské Miroslava Harciníka zastavila na mrtvém bodě. Jeho slova potvrzuje i šéf Severočeských vodovodů a kanalizací Bohdan Soukup. „Proces se zpomalil, ne-li úplně zastavil,“ řekl ČT. Ministerstvo ale něco takového popírá. „Vyjednávání s evropskými institucemi se nezastavilo a ministerstvo životního prostředí se důrazně ohrazuje proti tomu, že kauza údajné korupce na SFŽP má s vyjednáváním něco společného,“ uvedla mluvčí ministerstva Michaela Jendeková s tím, že jednání probíhají podle harmonogramu.

Reportáž a vstup Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

SVS je jednou z vůbec největších vodárenských společností, obsluhuje asi 1,05 milionu obyvatel v Ústeckém a Libereckém kraji. Prostřednictvím ministerstva měla od EU přislíbené dotace ve výši zhruba 600 milionů korun, zejména na stavbu čistíren odpadních vod. Ty stavěla, aby dostála legislativě, k níž se Česká republika zavázala při vstupu do EU.

Dotace musí firmy podle Harciníka vyčerpat během zkušebního provozu zařízení, tedy obvykle během 18 měsíců. Na ministerstvu leží dvě žádosti SVS, jedna z 8. 11. a druhá z 15. 11. Proti investorům tedy pracuje čas a bezvládí na ministerstvu, které se má snažit vylobbovat co nejvíce dotací, situaci ještě zhoršuje. SVS přiznává, že už teď musela chybějící peníze hledat jinde. Třetinu, tedy 200 milionů korun, získala v podobě mimořádné dividendy od svého provozovatele Severočeských vodovodů a kanalizací, zbylých 400 milionů si obstarala prostřednictvím krátkodobých a střednědobých úvěrů.

Kubík vody by mohl stát i sto korun

SVS dokončuje přestavbu sítě čističek; jednu z posledních rekonstrukcí zahájila včera ve Šluknově na Děčínsku. Ta vyjde asi na 62 milionů korun, z větší části právě z dotací EU a SFŽP. Harciník ale připouští, že by odběratelé mohli chybějící dotace pocítit. „Vliv to zatím má na zdražování, které musíme držet na našimi stanovami povolených 7,5 procentech. A také to má vliv na obnovu majetku, rádi bychom třeba rekonstruovali potrubí, kde jsou časté poruchy, ale takhle se priority posouvají,“ řekl Harciník. České televizi pak řekl, že by se cena za kubík pitné vody mohla vyšplhat až na sto korun.

Podobné problémy má podle něj v ČR až 60 dalších vodohospodářských projektů, na kterých mělo do Česka přitéct až deset miliard korun. Nepřímo dokonce připouští, že SVS dotace nikdy neuvidí. „Jakýsi krizový plán pro případ, že ty dotace nebudou, opravdu máme,“ uzavřel.

Zůstane Drobil místopředsedou ODS?

ODS možná znovu otevře otázku Drobilova odchodu z funkce místopředsedy strany. Požadavek, aby kvůli korupční aféře kolem SFŽP opustil i vysokou stranickou funkci, zazněl od některých senátorů ODS. Drobilovi kritici tvrdí, že volání po jeho odchodu se ozývá i z části regionů.

Ostrá slova na Drobilovu adresu pronesl senátor ODS Petr Bratský na úterní veřejné debatě o korupci v pražském kině Světozor. „Došlo k obrovskému selhání člověka, který dostal velkou důvěru uvnitř naší politické strany, a když selhal, tak je jeho povinnost okamžitě skončit, sbalit kufry a odejít. Jestliže to neudělá dobrovolně, tak musí být takový tlak na lidi kolem něj a na ty orgány, které rozhodují, aby to udělali za něj a prostě ho vyprovodili k těm dveřím,“ řekl Bratský.