Stadionu na Štvanici hrozí demolice

Praha - Nad zimním stadionem v Praze na Štvanici, který je od pondělí zavřený kvůli propadlé střeše, visí hrozba demolice. Přestože jde o kulturní památku, přiklání se k tomu městský statik a spolu s ním i někteří památkáři. Hlavní město jako vlastník váhá. Rozhodující tedy bude, jak dopadne stavebně konstrukční průzkum.

Rozpadající se dřevěné tribuny, díry ve střeše a vychýlení bočních zdí byly hlavními důvody, proč stavební úřad v pondělí okamžitě uzavřel kulturní památku - zimní stadion na Štvanici. Statik společně s vedoucím stavebního úřadu teď zvažují, že nechají uzavřít ještě část ostrova. Podle nich totiž při nárazovém větru hrozí zřícení dřevěného opláštění. Nejrůznější odborníci navíc čím dál častěji vyslovují slovo demolice. „Hala je v havarijním stavu. Její oprava by byla technicky možná, ale byla by velice nákladná,“ připomíná památkář Ondřej Šefců. „Město bude muset rozhodnout, jestli stojí za to  stadion rekonstruovat. Podle mě to za to nestojí,“ dodává statik Petr Macháň. 

Vedení hlavního města by rádo bruslení na Štvanici zachovalo, otázkou je, za jakou cenu a zda vůbec na tomto stadionu. „Pro mě bude směrodatný znalecký posudek. Kolik by stála případná rekonstrukce a kolik replika stadionu,“ říká radní pro obecní majetek Magistrátu hl. m. Prahy Alexandra Udženija.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Nájemce, který se už dva roky s hlavním městem soudí kvůli vyklizení sportoviště, je přesvědčený o tom, že legendární stadion nechal účelově zchátrat magistrát tím, že neinvestoval do oprav. „Je to jenom záminka k tomu, aby se mohl stadion strhnout a oni mohli říct, že se nájemce o stadion špatně staral,“ tvrdí nájemce stadionu ze sdružení Apex Club Tomáš Doležal. „Město by určitě stadion zchátrat nenechalo. Zchátrat ho nechal nájemce. My zahájíme trestní řízení, aby se nedala takto znehodnotit významná památka,“ oponuje ředitel odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy Jan Kněžínek.   

Hlavní město by si mohlo udělit až dvoumilionovou pokutu. Zřejmě by se ji ale pokusilo vymáhat po nájemci stadionu - sdružení Apex Club.