Kraji se nelíbí výběr firem na modernizace pardubického letiště

Pardubice – Chystaná modernizace pardubického letiště se komplikuje. Pardubický kraj se jako jeden z akcionářů letiště ohradil proti způsobu, jakým se vybírají stavební firmy. Původně se totiž přihlásilo 16 subjektů, losem se ale jejich počet snížil na pět. Kraj proto požaduje novou soutěž, ve které by se zamezilo korupci, navíc by se prý dalo ušetřit až 20 procent nákladů z 285milionové zakázky. Postoj kraje ovšem kritizuje pardubický magistrát, zahájené výběrové řízení už prý může jen těžko zastavit, navíc je vše podle zákona.

Podle náměstka pardubického hejtmana Jana Tichého (ČSSD) má kraj zkušenost, že jsou nejlepší otevřené tendry, kde je uchazečů co možná nejvíce. Otevřenou soutěží proto podmiňuje svůj 19milionový vklad do projektu modernizace. Krajský úřad chce také čas, aby získal stanovisko od antimonopolního úřadu a správce evropské dotace. Náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber (ČSSD) ovšem kontruje, že v představenstvu společnosti East Bohemian Airport, která letiště provozuje, sedí i dva zástupci kraje a ti proti způsobu vybírání firem neprotestovali. Současné požadavky proto považuje za vydírání. 

„V této fázi se se zakázkou bez nějakých sankcí de facto nedá nic dělat, jsme v druhém kole. Nejsme příliš nadšení, jak výběrové řízení probíhalo. Zadalo jej bývalé vedení města a bývalé vedení letiště,“ dodal Tauber. Na investici mají obě strany doplácet podle poměru akcií. Kraj v současnosti neví, jak se prostřednictvím rady a zastupitelů rozhodne. „Když bylo potřeba vyjednat evropské dotace, probíhala čilá jednání. Mě osobně velmi mrzí, že když EBA získala dotace, komunikace rázem ustala,“ postěžoval si hejtman Radko Martínek (ČSSD). 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)