Ústečtí podvodníci bohatnoucí z prodeje domů byli zatčeni

Ústí nad Labem – Policisté zatkli čtveřici mužů, kteří bohatli na prodeji domů v Ústí nad Labem – Předlicích. Ty patřily většinou Romům a žili v nich sociálně vyloučení lidé. Obvinění získali pro kupce podvodem 24 úvěrů. Jako prostředníci však za dům zaplatili méně a rozdíl si nechali pro sebe. Domy získali lidé, kteří uvěřili, že z nájmů budou moci splácet půjčky. Nájemníci se ale odstěhovali a noví vlastníci teď nemají z čeho hypotéky platit.

Domy, které čtveřice mužů v době od února 2006 do června 2008 zahrnula do svých plánů, stojí v ústeckých ulicích Řeháčkova, Prokopa Velikého a Marxova. Mluvčí Správy Policie ČR Královéhradeckého kraje Ivana Ježková informovala, že obvinění oslovili majitele domu a nabídli mu konkrétní částku. Sehnali kupujícího, většinou z Náchodska, kterému zajistili úvěr. Znalec vypracoval nadhodnocený posudek a na jeho základě vyplatila banka daleko větší částku, než byla domluvená cena. Rozdíl si obvinění ponechali.

Kupujícím zprostředkovatelé namluvili, že budou moci hypotéku splácet z výnosů nájemného a že jim ještě zbude. Jenže krátce po prodeji řízeném královéhradeckou realitní kanceláří se nájemníci z domů vystěhovali a noví majitelé teď nemají z čeho úvěr platit. Úvěry na nákup domů ve výši 75 milionů korun poskytly pobočky České spořitelny v Náchodě, ve Dvoře Králové nad Labem a v Praze 6. Čtveřici mužů, kterým za podvod hrozí až desetileté vězení, vzal soud v Hradci Králové do vazby. Policie u nich zajistila majetek za 9 milionů korun.

Reportáž Vlastimila Weinera a Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Většina domů, které zájemci skoupili, je v katastrofálním stavu. Oficiální majitelé se o ně nestarají. Podle terénních pracovníků chtěli hlavně vydělávat na nájemnících. Ti už ale většinou odešli jinam. Za nájemné totiž platili i přes deset tisíc korun. „V Předlicích jsou nejvyšší nájmy v Ústí nad Labem, za jednu místnost tady nájemníci zaplatí tolik peněz, jako za byt 3+1 v centru města,“ uvedl sociální pracovník Miroslav Brož. Neziskové organizace přitom na podivné prodeje předlických domů upozorňovaly už dávno.

Boj s majiteli domů vede i ústecký magistrát. Snaží se je přimět, aby zchátralé domy vyklidili a zabezpečili, zatím ale většinou marně. Kromě špatného stavu domů vyvolává nebezpečí také množství odpadků, které se v nich a v jejich okolí nachází. Může dojít k přemnožení švábů či potkanů, objevit se mohou infekční choroby.