Lidé se bojí změn v celulózce Biocel Paskov

Žabeň - Lidé na Frýdecko-Místecku mají obavy z chystané změny výroby v největší celulózce v zemi, v Biocelu Paskov. Své názory vyjádřili na setkání se zástupci firmy a krajského úřadu. Biocel Paskov chce ročně vyrábět 300 tisíc tun viskózní celulózy. Podle jeho vedení výroba životní prostředí v okolí závodu nezhorší.

Nový majitel Biocelu Paskov, rakouský výrobce vláken Lenzing, chce celulózku přestavět. Místní lidé chtějí po vedení firmy a krajských úřednících vědět, jestli se kvůli připravované výrobě umělé celulózy neboli viskózy změní životní prostředí v okolí továrny. Do výroby viskózové celulózy, bez které se neobejde textilní a papírenský průmysl, chce Biocel Paskov investovat dvě a půl miliardy korun. Tři sta tisíc tun umělé celulózy ročně vyrobí do tří let od nastartování výroby. 

„Zajímají nás vlastně hlavně čtyři faktory, a to je hluk, navýšení dopravy, dalšími problémy jsou emise a imise,“ říká starosta Žabně David Hejneš. „Životní prostředí pro místní obyvatele se nezhorší. Nebude čpavek, budou se používat jiné chemikálie, ale o ty je postaráno,“ uklidňuje ředitel Biocelu Paskov Ivo Klimša. Když před 28 lety rozjela celulózka Biocel Paskov výrobu, opadalo místním lidem listí ze stromů. Příroda byla v šoku. Tato situace se podle krajských úředníků už nezopakuje.

„My využijeme referenčních dokumentů, které srovnávají obdobné technologie po celé Evropě, a budeme trvat na tom, aby opravdu nedošlo ke zhoršení životních podmínek,“ tvrdí Milan Machač z odboru životního prostředí krajského úřadu. Poslední slovo bude mít ministerstvo životního prostředí, které rozhodne, jestli nový typ výroby schválí, nebo zakáže.