Pardubický rudoarmějec se zřejmě stěhovat nebude

Pardubice – Kam s ní? Nerudovskou otázku řeší pardubická radnice v souvislosti se sochou rudoarmějce. Město ji chtělo přestěhovat z centra pryč. Proti tomu se postavili nejen lidé z Pardubic, ale i historici, architekti a taky ruská ambasáda. Pískovcové sousoší přitom stojí už od padesátých let minulého století na okraji Tyršových sadů na severním konci náměstí Republiky. Objevil se názor, že to pro něj není příliš důstojné místo. Rozhodovat bude nyní také dostatek finančních prostředků a vyjádření ruských úředníků.

Socha rudoarmějce stojí v Tyršových sadech, které čeká celková rekonstrukce. Radnice proto navrhla její přestěhování, s tímto dílem totiž nepočítá ani samotný projekt. Ovšem radnice začíná ustupovat tlaku veřejnosti. „Nyní se schvaluje projektová dokumentace pro stavební povolení a z této dokumentace bude rudoarmějec s nejvyšší pravděpodobností vyjmutý,“ uvedl radní města František Brendl (Pardubáci) a historik František Šebek dodal: „Sochy a pomníky jsou vždy tvořeny pro nějaké místo, pro nějaký kontext. Stěhovat by se neměly.“ Pomník rudoarmějce od sochaře Josefa Malejovského byl odhalen v roce 1957.

Proti stěhování díla se postavila například i ruská ambasáda. Rudoarmějec tak zřejmě ustojí i rekonstrukci Tyršových sadů. „Pro celkový vzhled Tyršových sadů by bylo prospěšné, kdyby tam ten pomník nebyl. Na druhou stranu si však nemyslím, že by celá rekonstrukce stála a padala s tím, zda tam zůstane, nebo ne,“ prohlásil zastupitel Pardubic architekt Milan Košař (Pardubáci). Případné stěhování sochy ještě posuzuje ministerstvo obrany. Radnice však očekává, že i tady se svým plánem narazí. „Jednou ze základních podmínek je souhlasné stanovisko ministerstva obrany. Podle prvních reakcí ale předpokládám, že bude negativní,“ míní František Brendl.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pardubická radnice rozhodne definitivně o osudu sochy rudoarmějce nejpozději na konci února.

Socha rudoarmějce stojí v Tyršových sadech v Pardubicích.
Zdroj: ČT24