Stále více rybářů vyráží na lov i v zimě

Jaroměř – I přes lednové mrazy a zamrzlé rybníky si mohou rybáři od vody odnést pěkný úlovek. V Česku se totiž v posledních letech rozmohlo rybaření na ledu, známé především z Ruska a severských zemí. V revírních vodách je sice tento způsob lovu zakázán, soukromé rybníky ale bývají v zimě v obležení rybářů.

V Česku je však míst, kde je povoleno rybaření na dírkách, jen několik. Nabízí ho třeba soukromý rybník v Holohlavech na Jaroměřicku. Podle majitele rybníka Karla Dunase je zájem o zimní rybaření rok od roku vyšší. Největší nával je na břehu rybníka o víkendech, ale i v pracovních dnech prý chodí zhruba pět až deset rybářů. 

Na rybníku v Holohlavech je možné chytit i pstruha nebo jesetera. Navíc k tomu není potřeba ani žádné speciální vybavení. K lovu stačí třeba jen háček a kus vlasce a pak také samořejmě teplé oblečení a nezbytná dávka štěstí. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Pokud byste ale zatoužili vyrazit na lov na běžný rybník, tak se můžete dostat do konfliktu s rybářských svazem. V rybářských revírech je totiž lov na dírkách ze zákona zakázán a povolit ho může jen krajský úřad nebo ministerstvo zemědělství.