Praha ožila folklorem

Praha – Téměř 1 700 návštěvníků se bavilo na Národním krojovém plese v Praze, už po třinácté ho pořádalo Folklorní sdružení České republiky. Nejvíce souborů se představilo z Olomoucka. Národní krojový ples je nejvýznamnějším krojovým bálem v celé republice. Velkolepá podívaná na pestrobarevné kroje a tance z Čech, Moravy a Slezska se po jedenáct let konala ve Žďáru nad Sázavou. Za tu dobu se rozrostl počet účastníků tak, že se pořadatelé rozhodli přemístit další plesové setkání do Prahy. V letošním roce se ples zaměřil na národopisnou oblast Haná.

Hanácký kroj v sobě spojuje malebnost a starobylost s bohatstvím. Nejenom ten sváteční vyniká krásou a složitými výšivkami, ne nadarmo si jej pro svá díla vybral i Josef Mánes, kterému švarné Hanačky připomínaly madony. Folkloristé z Hané ale do Prahy přijeli ukázat nejen své kroje. „Napekli jsme holubičky. Ty se vlastně dávaly na hanácký svatební koláč, takže je to taková tradice. Dále jsme je obohatili o koláčky a pravou hanáckou moravskou pálenku,“ pochlubila se členka souboru Mladá Haná Jana Kolmanová a její kolega Robert Šolc doplnil: „My jsme samozřejmě přivezli tvarůžky, protože ty jsou u nás v regionu nejznámější.“ Režisér programu a moderátor plesu Martin Rezek k tomu podotkl: „Už několik let se každý ročník věnuje určité národopisné oblasti, v letošním roce je ples zaměřen na národopisnou oblast Haná. Soubory si připravily své programové vstupy a k poslechu a tanci budou samozřejmě hrát jejich hudby.“

Tanečníci nacvičují sestavy, které na plese předvedou, půl až tři čtvrtě roku. Na nezájem mladých si folklorní soubory nestěžují, protože v posledních letech je tomu právě naopak. „Česká republika je folklorní velmocí a na našich akcích je velké množství mladých lidí. Folklorní sdružení, které loni oslavilo 20 let, je jedním z největších dětských a mládežnických sdružení v tomto státě,“ potvrdil předseda Folklorního sdružení České republiky Zdeněk Pšenica.

Reportáž Lenky Carbolové a Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Příští, tedy 14. ročník Národního krojového plesu se bude konat opět v Praze a tentokrát nad ním převezmou záštitu Středočeši.

Téměř sedmnáct set návštěvníků se bavilo na Národním krojovém plese v Praze.
Zdroj: ČT24