V Ústeckém kraji jsou ohrožena místa stovek sester

Ústí nad Labem - Výpověď podalo v nemocnicích v ústeckém kraji 120 lékařů, další stovka chybí Krajské zdravotní do plného počtu už teď. Krizové scénáře společnost teprve chystá, lékaře už ale s předstihem informovala o tom, že v ohrožení jsou stovky míst zdravotních sester a dalšího personálu. Management společnosti už informoval odboráře, že pokud lékaři splní hrozby a k 1. březnu nenastoupí do práce, omezí péči a zřejmě uzavře některá oddělení.

Přesná čísla pro všech pět nemocnic ale Krajská zdravotní říct nechce. Odhady zatím nastínila pouze odborům. Jen z mostecké nemocnice by muselo odejít 200 zdravotních sester, sanitářů a ošetřovatelů. „Pokud na jedno oddělení nepřijdou lékaři a vy to oddělení budete muset omezovat nebo uzavírat, tak už nebudete potřebovat tolik sestřiček, tolik zdravotního personálu,“ míní předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda (ČSSD). Podle něj je těžké v tuto chvíli odhadovat, kolik lékařů přijde či nepřijde.

„Zatím to bylo spočítáno na 150 sestřiček plus další zdravotní personál,“ uvedl primář dětského oddělení mostecké nemocnice Jiří Biolek. Výpovědi lékařů nejvíc ohrožují například chirurgii v Mostě nebo radiologii a neurologii v Ústí nad Labem. Tady se chystá odejít většina lékařů. Krajská zdravotní počítá v krizových plánech třeba se suplováním lékařů z jiných nemocnic nebo uzavřením lůžkových částí. „Nebude to pro zajištění chodu těch oddělení lehké, ale scénáře připraveny máme,“ potvrdil mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

„Nedovedu si představit pokračování této akce po 1. březnu, protože skutečně by došlo ke kolapsu zdravotnictví,“ domnívá se Biolek. Podle odborářů lékaři výpovědi nestahují. Další se navíc chystají vypovědět dohody, na jejichž základě slouží přesčasy. Krajská zdravotní tvrdí, že dnes výpověď stáhli dva lékaři z Mostu.

Operace
Zdroj: ČT24