Obchvat Frýdku-Místku dostal zelenou, stavět se začne příští rok

Frýdek-Místek - Stavba obchvatu Frýdku-Místku dostala zelenou. Vyplývá to z návrhu superkoncepce, neboli strategického dokumentu ministerstva dopravy. Informaci oznámila předsedkyně poslaneckého klubu Věcí Veřejných Kristýna Kočí. Stavět by se mělo už příští rok.

Po sedmnácti letech příprav a debat o obchvatu Frýdku-Místku nastal průlom. Ministerstvo dopravy přišlo se superkoncepcí a část peněz na železnice použije na stavbu cest. Pokud návrh projde poslaneckými kluby a vládou, stavba frýdecko-místeckého obchvatu může začít. „Ve spolupráci s ministrem Bártou se mi podařilo obchvat Frýdku-Místku prosadit v Moravskoslezském kraji jako prioritu číslo jedna,“ říká hrdě předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí. „Je zcela běžné, že když se hlasuje o finančních prostředcích pro jednotlivé regiony, tak se hlasuje nikoli napříč politickým spektrem, ale jednoduše se poslanci z daného regionu snaží protlačit dotaci pro svůj region a myslím, že stejný princip zafungoval i tady,“ řekl politolog Tomáš Jarmara.

Kvůli obchvatu už stát vykoupil téměř 85 procent pozemků. Dosud město finančně přispívalo postiženým lidem až tehdy, když prodej podepsali. Teď by se to mělo změnit. „Příspěvky pro všechny postižené obchvatem připravíme dopředu, abychom ve chvíli, když podepíšou smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic, mohli vyplácet peníze okamžitě,“ tvrdí náměstek primátora Frýdku-Místku Dalibor Hrabec. „Pokud bude vše probíhat dobře, mohla by být v příštím roce zahájena realizace stavby. Vlastní stavba bude trvat zhruba tři roky,“ upřesnila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Další dopravní komplikace čekají řidiče ve Frýdku-Místku už za dva měsíce, kdy začne oprava mostu, který spojuje Frýdek s Místkem. Oprava téměř třicet let starého mostu, ze kterého odpadávají kusy betonu, skončí do konce roku. Po mostě podle radnice denně projíždí až 45 tisíc aut, včetně tisíců kamionů. Na jaře navíc začne oprava mostu na třídě T. G. Masaryka. Tady rekonstrukce skončí do dvou měsíců.

  • Frýdek-Místek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2305/230481.jpg
  • Frýdek-Místek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2305/230482.jpg