Porodnice v Turnově v březnu skončí

Turnov - Porodnice v Panochově nemocnici v Turnově na Semilsku v březnu skončí. Informace o jejím možném uzavření se objevily už na začátku ledna, kdy podal výpověď jeden ze čtyř porodníků, bez nějž by nebylo možné zajistit služby. Nemocnici se za něj sice podařilo zajistit náhradu, zbývající lékaři už ale pokračovat nechtějí, píše dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes.

„Gynekologové vzali osud porodnice do svých rukou. Přestože se nám podařilo sehnat jednoho lékaře, nechtějí již dále pokračovat a my to všichni musíme respektovat,“ řekl ředitel turnovské nemocnice Tomáš Sláma.

Stávající tým se obává, že kdyby porodnice pokračovala, mohli by se lékaři vystavit trestnímu stíhání za zanedbání péče. Stěžují si také na stresující podmínky, například velký počet přesčasových hodin. „Současný stav personálu a vybavení nemocnice již neumožňuje dodržení práv rodičky a nenarozeného dítěte,“ cituje list jejich písemné prohlášení.

Jestli turnovská porodnice skončí na začátku, nebo v průběhu března, bude záležet na tom, jaká bude situace v porodnicích v Jablonci nad Nisou a v Liberci, jejichž chod ohrožuje akce lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. „Pan primář ale na radě města přislíbil, že v případě krize na porodnických odděleních v Liberci a Jablonci jsou ochotni to ještě nějaký čas táhnout dál. Asi tak maximálně tři týdny,“ uvedla starostka Turnova Hana Maierová.