Opava si zrekonstruovala divadlo, přispěla EU

Ostrava - Opava bude mít moderní divadlo. V těchto dnech totiž skončila rozsáhlá rekonstrukce, která přinese větší komfort nejen divákům, ale i hercům a hudebníkům. Modernizace vybavení a interiérů za sto dvacet pět milionů korun teď umožní hrát i technicky náročnější divadelní kusy. Zvýší se i komfort diváků, pracovníků divadla a samozřejmě také hereckého souboru.

Rekonstrukce divadla byla zahájena začátkem července minulého roku. V té době se na jevišti pohybovali pouze řemeslníci. Dnes je situace úplně jiná: Prkna, která znamenají svět, jsou zcela nová a umělci už na nich pilně zkoušejí. „Zcela rekonstruována byla točna, kterou do té doby obsluhoval jeden člověk. Dnes je poháněna hydraulicky,“ uvádí ředitel Slezského divadla v Opavě Jindřich Pasker. 

Kompletní obnovy se dočkala i zvuková a osvětlovací technika a tzv. tahy, na kterých visí dekorace. Vše je teď nově řízeno počítačem. „Nová jevištní technika je nesrovnatelná s tím, co tady bylo předtím,“ pochvaluje si nové vybavení sólista opery Zdeněk Kapl. 

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Větší komfort budou mít i diváci, protože nová sedadla v hledišti jsou klimatizovaná. Na rekonstrukci interiéru dohlíželi i památkáři. „V hledišti byly obnoveny brokátové tapety, které jsou inspirované nálezy fragmentů tapet z předválečného období,“ vysvětluje Václav Hájek z Památkového ústavu Ostrava.  

Novou zkušebnu má i orchestr. Do té původní prosakovala voda a vlhkost potom ovlivňovala funkčnost nástrojů. „Je zde i klimatizace, která umožňuje zkoušet bez přerušování,“ říká šéf opery Damiano Biletti. „Celková oprava divadla stála sto dvacet pět milionů korun. Evropská unie nám přispěla částkou jedenadevadesát milionů a město se podílelo částkou třicet čtyři milionů korun,“ vypočítává první náměstkyně primátora Opavy Pavla Brady.  

Divadlo v novém se veřejnosti poprvé představí v neděli 27. února premiérou francouzské opery Samson a Dalila.