Vězni se bouří, prý je okrádá předražená kantýna

Třebíč - Vězni v Rapoticích na Třebíčsku mají podezření, že jsou okrádáni. Se stížností na předraženou prodejnu v areálu věznice se už dokonce obrátili na právníka. Vedení káznice i provozovatelka obchodu to ale odmítají s tím, že ceny jsou srovnatelné s ostatními obchody v okolí. Kdyby se podezření vězňů potvrdilo, věznice by kantýně mohla smlouvu vypovědět.

V rapotické věznici si k dnešnímu dni odpykává trest 417 vězňů. V areálu mají k dispozici obchod prodávající převážně potraviny, drogerii a tabákové výrobky. „Zboží je prodáváno za ceny, které jsou výrazně vyšší než ceny, které jsou v obci, což odporuje zákonu o výkonu trestu,“ tvrdí právník a zástupce vězňů Jan Rytíř.

Smíšené zboží přímo v Rapoticích prodává k dnešnímu dni ochucenou minerálku za 12 korun, smetanový sýr za 30. Ve vězení jsou ceny asi o desetikorunu vyšší - sýr stojí 40 a minerálka 22. „Něco možná bude dražší, něco levnější. Ale předražené, s tím bych nesouhlasila,“ hájí se provozovatelka kantýny ve věznici Jana Pálečská. Na její stranu se staví i mluvčí věznice Jan Doležal: „Ke konci roku zde byla i na podnět ombudsmana prováděna kontrola ze strany generálního ředitelství, při které nebyly shledány žádné nedostatky.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Prodejna nevydává kompletní účtenky

Olomoucký právník zastupující vězně ale hodlá podat stížnost také pro porušování zákona na ochranu spotřebitele, protože na účtenkách není uvedeno konkrétní nakupované zboží. Vše je označováno jako cukr a nealko. „Myslím, že naše povinnost to není, to bych musela mít počítač a používat čárové kódy,“ argumentuje Pálenská.

Na předražování si už dřív stěžovali také odsouzení v jiných věznicích a případem se zabýval ombudsman. Z jeho popudu pak vězeňské kantýny kontrolovalo i ministerstvo financí. Žádné chyby však nezjistilo.

Účtenka ve věznici
Zdroj: ČT24