Smutný konec ostravské fotbalové tradice

Ostrava - Dlouholetý městský rival ostravského Baníku končí. Vedení fotbalových Vítkovic podalo návrh na insolvenční řízení. Fotbalový „A“ tým tak na jaře nenastoupí – nemá peníze na provoz a marně shání sponzora. Ve městě, které se pyšní nálepkou Město sportu, skončilo už třetí fotbalové družstvo. Zatímco o osudu hráčů „A“ mužstva rozhodne insolvenční správce, o tom, co bude s mládeží a žákovskými družstvy, rozhodnou až další jednání.

Konec po 92 letech. „A“ mužstvo fotbalových Vítkovic už nenastoupí. „Teď bude záležet na insolventním správci, zda bude pokračovat a snažit se zajistit finanční prostředky. Akciová společnost bohužel nemá žádný majetek. Klub má pouze hráče,“ uvedla obchodní a finanční ředitelka FC Vítkovice Pavla Piatkiewiczová. Konec fotbalových Vítkovic oplakávají i fanoušci. „Nejde jen o fotbal, tady byla výborná parta lidí. My jsme se setkávali i mimo stadion,“ říká smutně předseda Fanclubu Vítkovice David Nádvorník.

Konec nese těžce i předseda představenstva FC Vítkovice Lubomír Vlk, který věřil až do poslední chvíle, že se fotbal ve Vítkovicích podaří zachránit. Pět milionů na provoz a patnáct milionů dluh – to jsou peníze, které dnes třetiligové fotbalové Vítkovice nakonec položily. Majoritní vlastník, společnost Geofin, ani vedení klubu nenašly sponzora, který by do klubu přivedl peníze. Město ani společnost, která nese stejné jméno, na výraznější spolupráci nemyslí.

„Jednali jsme s několika potenciálními partnery, ovšem žádný z nich nebyl schopen garantovat částku, kterou jsme potřebovali k udržení chodu společnosti,“ potvrdil předseda představenstva společnosti Geofin Daneš Zátorský. „Víceméně je to uzavřená záležitost, protože my jsme ten klub dlouhodobě sponzorovali a dlouhodobě jsme říkali, že pokud sestoupí do nižší soutěže, nebude to dále možné, takže v tuto chvíli o tom opravdu neuvažujeme,“ vyjádřila se i Eva Kijonková ze společnosti Vítkovice holding.

Vedení města sice lituje toho, že v Ostravě končí jedna velká fotbalová tradice, ale tvrdí, že dává už tak dost velkorysé příspěvky a podporuje dostatečně sport ve městě. „Pro tento rok je to zhruba osmdesát milionů korun,“ upřesnil náměstek primátora Martin Štěpánek. Fotbalové Vítkovice vznikly v roce 1919. Hrály různé soutěže, různě úspěšně, ale svůj vrchol zažily v polovině osmdesátých let. Vítězství v domácí lize, důstojné tažení evropskými poháry a skalp týmů jako FC Porto, Paris SGM nebo důstojný duel s Espaňolem Barcelona.