Milovice si připomněly odchod sovětských vojáků

Milovice - Symbolickým odjezdem vojenského konvoje si obyvatelé Milovic připomněli 20 let od stažení sovětských vojsk. Právě Milovice byly největší sovětskou posádkou, měla tam štáb a desítky tisíc vojáků. Ti všichni museli během několika měsíců odejít. Sovětská armáda definitivně opustila město 30. června 1991.

Po pádu komunismu jezdila československá strana k rozhovorům o odsunu z Milovic do zdejšího kulturního domu. Jedním z vyjednávačů byl i Michael Kocáb. „V průběhu se objevovaly tlaky odsun natáhnout na pět let nebo ho zcela ukončit,“ říká. Odsun byl nakonec rozdělen na tři etapy, které Rusové dodrželi. 

Ministr obrany Alexandr Vondra zase vzpomněl, že když s Václavem Havlem letěli do Moskvy dojednávat s tehdejším prezidentem Michailem Gorbačovem dohodu, tak deklaraci o odchodu sovětských vojsk sepsali v letadle fixou na bílý papír. „Je důležité si toto výročí stále připomínat, protože hrozí zapomnění, že jsme byli okupováni,“ řekl Vondra. 

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Odchod sovětských vojáků si dnes v Milovicích připomněli. Na dnešní slavnost Sbohem armádo! aneb 20 let od odchodu sovětských okupačních vojsk z Milovic přišlo zhruba tisíc lidí, mezi nimi i politici a osobnosti kultury. Součástí programu byl i simulovaný odchod a odjezd sovětských vojsk. Členové historických vojenských klubů oblékli původní sovětské uniformy. Vystoupila také kapela Plastic People of the Universe. 

Víc než stoletá historie posádkového města a sovětská okupace je v Milovicích znát dodnes. Do domů po sovětských důstojnících přicházejí mladí lidé z celé země, hlavně kvůli dojíždění do Prahy. 

Městu ale chybí infrastruktura. „Chybí nám tady školky, škola pro 1650 žáků, nemáme kde učit, teď hledáme prostory pro dalších pět tříd,“ říká starosta Lukáš Pilc.

Odchod sovětských vojsk z Milovic
Zdroj: ČT24/Dana Kyndrová