Volných bytů je v Ostravě dost, přesto není kde bydlet

Ostrava - Zvýšená kriminalita, více bezdomovců a odchod mladých lidí do jiných měst. To jsou problémy, které čekají Ostravu, pokud nezačne urychleně řešit bytovou problematiku. Ve městě je spousta prázdných bytů, jsou ale předražené a na své majitele budou podle odborníků čekat ještě hodně dlouho. Počet lidí, kteří nemají kde bydlet, přitom rychle narůstá.

Odborníci bijí na poplach. Ostrava musí rychle začít řešit svou bytovou problematiku. Lidé s nižšími příjmy nemají kde bydlet. „Dochází ke snižování kupní síly, dochází k tomu, že ti bohatší lidé se odstěhují mimo Ostravu. Všichni sociální pracovníci poukazují na to, že právě bydlení se stane klíčovým problémem, který bude muset město řešit,“ tvrdí sociolog Lubor Hruška-Tvrdý. Zástupci města tvrdí, že bytů je dostatek, spousta je jich ještě prázdných. „Ostrava má přebytek nového bytového fondu, který je stále k dispozici,“ uvedl náměstek primátora Jiří Srba.

Ale to je podle odborníků omyl. „Někdy vzniká pocit, že když se ty byty neprodávají, že jich je vlastně dost, ale je to pouze o tom, kolik lidé mají peněz,“ říká profesor VŠB-TU Ostrava Vítězslav Kuta. A peníze právě Ostravané nemají. Z centra města se tak pomalu stává místo stínů. Plné luxusních bytů zejících prázdnotou. „Podíváme-li se na Atrium Slezská, dovolím si tvrdit, že tam asi třetina bytů není obydlená. Na Hladnovské stojí nový dům se 24 byty, který je skoro celý prázdný,“ nabízí konkrétní příklady starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř. Zástupci města tvrdí: Chceme postavit byty, které budou cenově dostupnější, a máme koncepci. Odborníci kontrují: Vlastnit koncepci nestačí.

Podle náměstka primátora Jiřího Srby město hledá cestu k tomu, jak představu nového a levnějšího bytového fondu naplnit. „Ten materiál už má město na stole řadu měsíců, ale zatím orgány města nijak nepokročily,“ upozorňuje profesor VŠB-TU Ostrava Vítězslav Kuta. „A situace je taková, že není čas čekat,“ dodává. Další problém, který bude muset město řešit, jsou parkovací místa. Ta současná pokrývají pouze padesát procent potřeb všech obyvatel.

  • Nové luxusní byty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2336/233534.jpg
  • Nové luxusní byty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2336/233535.jpg