Obří kulturní dům z dob socialismu v centru Plzně zmizí

Plzeň – Majitel socialistického kulturního domu v plzeňském centru zažádal o jeho demolici. Proti tomu se zvedla vlna protestů, protože tak mimořádně položené místo by ztratilo kulturní zázemí. Investor ale chce postavit nové obchodní centrum, které by nesloužilo výhradně nákupům, ale částečně také kultuře.

Teď se jmenuje dům kultury Inwest, ale v Plzni mu lidé neřeknou jinak než dům hrůzy u Radbůzy. Megalomanský kousek socialistických stavitelů v přesném středu města by mělo časem nahradit nové nákupní centrum. Podle generálního ředitele společnosti Inwest-K Ladislava Severy dům svým stavem, který již nezaručuje bezpečné prostředí, nevyhovuje.

Obchody i divadlo Miroslava Horníčka tak končí. Jeden z největších kulturních domů v Česku stojí v Plzni 25 let. Občanská sdružení a iniciativy ale jen pouhý nový obchodní dům odmítají, protože nákupních ploch je víc než dost, ale prostory pro kulturu chybí. Investor však tvrdí, že hledá cestu, jak cenné místo využít jak pro obchod, tak kulturu. „Dovedu si představit divadlo malých forem nebo jakýsi kongresový společenský sál,“ sdělil Ladislav Severa.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Demolice betonového monstra přímo uprostřed města bude složitá. Investor ale věří, že všechno půjde rychle. Začít se má hned poté, kdy dají úřady souhlas.