Karlovy Vary budou mít po 7 letech opět místní divadelní soubor

Karlovy Vary – V Karlových Varech začne po sedmi letech opět působit místní divadelní soubor. Se zkouškami nové inscenace finského autora Benghta Ahlforse začnou herci v létě. S premiérou hry s názvem Divadelní komedie se počítá 30. září. K nastudování inscenace město uvolní milion korun. Podle opozice to ale nebude stačit a divadlo by mělo peníze raději využít na nákup představení jiných souborů. Karlovarské městské divadlo nyní provozuje obecně prospěšná společnost, která představení nakupuje.

Město na provoz vlastního souboru peníze nemá. Nyní se ale rozhodlo, že by se v repertoáru mohla objevit alespoň jedna hra z místní tvorby. Oživením karlovarského souboru radnice pověřila režiséra Jiřího Seydlera z Východočeského divadla v Pardubicích: „Je tady několik vynikajících herců, kteří tady pracovali, a já s jejich spoluprací samozřejmě počítám.“

K nastudování inscenace město uvolní milion korun. „Bude z něj hrazena kompletní výroba a produkce této hry, včetně honorářů herců, režisérů a realizačního štábu,“ upřesnil primátor Petr Kulhánek (KOA). Podle opozice to ale bude málo. „Milion nebude stačit, zbytek peněz už vlastně půjde na úkor stávajícího rozpočtu městského divadla,“ domnívá se bývalý člen správní rady divadla a zastupitel Martin Zeman (ČSSD).

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Stálý divadelní soubor zanikl v lázeňském městě v roce 2004. Radnici vadila klesající návštěvnost a vysoké náklady. Scénu proto na čtyři roky pronajala pražskému Divadlu Bez zábradlí herce Karla Heřmánka. Od ledna 2008 provozuje Karlovarské městské divadlo obecně prospěšná společnost, která představení nakupuje.