Kormoráni si oblíbili rybí sádky v Tisové

Sokolov - Rybí sádky u elektrárny Tisová na Sokolovsku se v chladných únorových dnech stávají lákavým útočištěm kormoránů, kteří se tam stahují z celého regionu. Rybníky a přehrady jsou totiž zamrzlé a v řekách už podle rybářů kormoráni všechny ryby vyhubili. Sádky v Tisové však ani teď nezamrzají, protože používají ohřátou vodu z elektrárny.

Každý den se tam proto slétává hejno zhruba 25 kormoránů a 20 volavek, kteří se tu krmí malými kapříky a nepohrdnou ani nilskou tilapii. Jenomže z náletů ptáků vůbec nemají radost místní rybáři, neboť jeden kormorán spořádá denně až 0,75 kilo masa a zhruba stejné množství ryb prý poškodí. Ředitel rybářství v Mariánských Lázních Zdeněk Mašek proto odhaduje, že podnik přijde ročně asi o dva až čtyři miliony korun. 

Rybáři se s ochránci přírody přou o to, kolik vůbec kormoránů v regionu je. První hovoří o dvoutisícovém hejnu, podle ochránců je ale ptáků pětkrát méně. „V tuto chvíli je na území CHKO v Karlovarském kraji povolen odstřel 140 kormoránů,“ dodává ředitel CHKO Slavkovský les Jindřich Horáček. 

Rybářům v boji s kormorány poháhají i myslivci, kteří ptáky střílí. Od rybářů dokonce dostávají tzv. zobákovné – kdo zabije kormorána a přinese důkaz, tak od rybářů dostane 300 korun za kus. Podle Zdeňka Maška je však toto opatření sporné, protože myslivci často nechají kormorány dosednout na rybník a až pak určitý počet ptáků zastřelí. Rybářství tak prý sice vyplatí odškodnění za ptáky, o ryby ale stejně přijde. Proti kormoránům tak platí spolehlivě jediná ochrana, sádky zasíťovat. Jenomže pod síť se zase dostanou volavky. 

Zaplatí odstřel kormoránů EU?

Českým rybářům nedávno svitla naděje, že by na odstřel kormoránů mohla přispívat Evropská unie. Rybáři by prý mohli získat peníze z unijních prostředků i na náhradu škody. Po jednání ministrů zemědělství tento týden to uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). „My jsme dostali za úkol předložit studie o tom, jakým způsobem je nárůst populace kormoránů napříč tahem přes Evropu. Z toho doložit jaké velké vznikají škody a potom by se řešila podpora buď náhrady škod, a nebo i podpora na odstraňování kormorána, který nejvíc rybářům škodí a vyžírá rybníky,“ dodal Fuksa.   

Ptáci, kteří v Česku zimují, původně patřili mezi chráněné druhy, ale jejich populace se v Evropě ve druhé polovině 20. století zvětšila zhruba stonásobně. V současnosti je tak i u nás povolen jejich odstřel, ale jen ve velmi omezeném množství, které podle rybářů nestačí.