V sušické nemocnici to stále vře

Klatovy - Lékařský protest „Děkujeme, odcházíme“ v Sušici nekončí. V městské nemocnici podali na konci roku výpověď čtyři doktoři a odmítají ji vzít zpět. Chtějí si vybojovat ještě lepší podmínky, především v oblasti vzdělávání. Vedení nemocnice tak stále připravuje krizový plán pro případ, že se s lékaři nedohodne.

V sušické nemocnici pracuje dvacet tři lékařů a k výzvě „Děkujeme, odcházíme“ se přidali jen čtyři z nich. I tak je ale stále v ohrožení především interní oddělení, kde by 1. března chyběli dva lékaři, tedy polovina celého oddělení. „V současné době jsme ve fázi dojednávání některých podmínek, za kterých by byli ochotni tu výpověď stáhnout. Musím poznamenat, že jsou to podmínky, které jdou částečně nad rámec požadavků té výzvy,“ říká ředitel sušické nemocnice Jiří Šedivý. 

Výpověďmi hrozí především mladí lékaři. Chtějí řešit, jakou formou se jim zvýší platy. Také chtějí garance, že se uskuteční předatestačních stáže, které teď nemohou absolvovat z personálních důvodů. „My bychom vzdělávání chtěli řešit co nejdřív. Chtěli bychom jezdit na stáže, abychom mohli včas atestovat,“ vysvětluje doktorka ve výpovědi Jitka Böhmová. „My to řešíme s ředitelstvím a s primáři už delší dobu. Řešili jsme to i tento týden, v podstatě jsme se na ničem nebyli schopni dohodnout,“ přiznává internista ve výpovědi Jiří Lukavec. 

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Pokud lékaři především z interny opravdu odejdou, je nemocnice schopná zajistit chod tohoto oddělení maximálně jeden měsíc. „V případě potřeby jsme schopni určitou část akutní péče za tuto nemocnici převzít,“ upozorňuje primář interního oddělení Klatovské nemocnice Libor Maxa. „I když vyjednávací prostor je minimální a časový tlak velký, tak se s tím budeme muset vypořádat,“ uzavírá ředitel Šedivý. 

Požadavky lékařů by se podle vedení nemocnice měly vyřešit do konce tohoto týdne.