Kraslice trápí nezaměstnanost

Karlovy Vary - Obyvatele Kraslicka trápí vysoká nezaměstnanost. Postihla stovky lidí, řadu z nich i dlouhodobě. Z někdejšího podkrušnohorského průmyslového centra mizí firmy, a proto odcházejí především mladí lidé. Radní nyní hledají způsoby, jak podnikatele do města opět přilákat a zajistit tak pro město tolik důležitá pracovní místa.

Najít v Kraslicích dobře placené zaměstnání je stále těžší. Dojíždět za prací do velkých měst, která jsou ale poměrně vzdálená, je zase drahé. Řada lidí v této souvislosti hovoří o bezvýchodné situaci. „Tady mají problémy najít práci i mladí lidé, my starší už čekáme jen na důchod,“ říká otevřeně jeden z místních. 

Textilka, která ve městě do roku 1989 zaměstnávala dva tisíce lidí, zkrachovala. Další velké firmy razantně zeštíhlily a úspory stále hledají. „Náš podnik měl před revolucí tisíc dvě stě zaměstnanců, dnes jich máme dvě stě padesát,“ vypočítává výkonný ředitel Amati – Denak Kraslice Václav Hnilička. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Lidé v celé Evropě šetří a výrobky z Kraslic nejsou k životu nezbytně nutné. Tak vysvětluje důvody problemů ředitel. Radnice už vytipovává pozemky, které by nabídla investorům. Přehodnocuje i jejich cenu. „Říkáme investorovi, když nám smluvně zakotvíš, že nejsi spekulant, že vytvoříš určitá pracovní místa, tak se může stát, že se hodnota toho pozemku bude blížit nule,“ uvádí místostarosta Kraslic Otakar Mika.  

Podle místostarosty jsou ale možnosti radnice omezené. „Kraslicko leží v poněkud odlehlejší oblasti našeho regionu. Zde je zdroj pracovních míst pochopitelně nižší než v centrální oblasti,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce Sokolov Jaroslav Januš.

Podle analytiků úřadu práce je hlavním problémem na Kraslicku stejně jako v celém bývalém okrese Sokolov nízká kvalifikace lidí. Radní věří, že se situace na Kraslicku zlepší, lidé si ale podle nich budou muset zvyknout na to, že za prací budou dojíždět i na delší vzdálenost. Podobný problém mají i v Bochově na Karlovarsku, kde je míra nezaměstnanosti více než dvacet procent. Je to převážně zemědělská oblast a zemědělci zde nedávno masivně propouštěli. Bochov má na rozdíl od Kraslicka jednu velkou výhodu – leží na mezinárodní dopravní tepně směrem na Prahu. Bochov proto již připravuje průmyslovou zónu, která by mohla přinést i stovky pracovních míst.