Kandidatura na město kultury přichází Ostravu draho i po ukončení soutěže

Ostrava - Kandidatura Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury končí spory o peníze. Poté, co Ostravu porazila Plzeň, chce město zlikvidovat společnost Černá louka 2015, která měla tuto akci na starost. Na ukončení činnosti ale jednatel společnosti Čestmír Kopecký žádal podle zastupitelů příliš velkou částku. Město ji proto snížilo o více než polovinu.

Naděje Ostravanů vkládané do vítězství v soutěži o titul Evropské město kultury 2015 zhasly loni v září. Prohra znamenala konec i pro firmu, která kandidaturu města připravovala. Pronajaté prostory v bývalém divadle v centru Ostravy teď společnost vyklízí. Letos ještě od města dostane příspěvek na zaplacení posledních účtů a likvidátora. Podle zastupitelů ale firma požádala o neodůvodněně vysokou částku. „Když jsem viděl částku 870 tisíc, kterou pan Čestmír Kopecký požaduje na likvidaci společnosti, tak mě to docela šokovalo, protože mám v této oblasti poměrně bohaté zkušenosti,“ říká opoziční zastupitel Ostravy Petr Kausta (Ostravak).

„Veškeré položky, které byly stanoveny panem Kopeckým, se nám zdály neadekvátní, a proto jsme je výrazně seškrtali,“ potvrdila náměstkyně primátora Ostravy Simona Piperková. Společnost Černá louka 2015 nakonec od města dostane jen 400 tisíc korun. To je o 470 tisíc méně, než původně žádala. „My jsme udělali rozpočet, kolik to tak asi může stát s tím, že naší snahou bude ušetřit,“ tvrdí jednatel společnosti Černá louka 2015 Čestmír Kopecký. Loni na dotacích společnost skutečně ušetřila a městu vrátila přes dva miliony korun. Podle náměstkyně ostravského primátora Simony Piperkové by teď bylo vše jednodušší, kdyby jednatel Čestmír Kopecký na středečním zasedání zastupitelům žádost o dotaci osobně objasnil.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Ptal jsem se, jestli mám přijít, a dostal jsem písemnou odpověď, že ne. Já bych se dostavil velice rád a rád bych vedl na toto téma nějakou debatu,“ říká Čestmír Kopecký. Čtyři sta tisíc korun je maximální částka, kterou je Ostrava ochotna za likvidaci společnosti zaplatit. Může to být i méně. Město proplatí jen účty, jejichž oprávněnost uzná. Likvidátor by měl činnost společnosti uzavřít do konce září. Jeho zprávu pak ještě projedná zastupitelstvo města.

  • Čekání na vyhlášení města kultury autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2353/235266.jpg
  • Sídlo společnosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2353/235264.jpg